Az új német kancellár szerint jövő év elején vezethetik be a kötelező oltást

Az új német kancellár szerint jövő év elején vezethetik be a kötelező oltást

Németországban akár az általános oltási kötelezettséget is bevezethetik – közölte kedden az ügyvezető szövetségi kormány szóvivője.

Az MTI azt írja,

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető kormány, a várhatóan december elején megalakuló új kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiben illetékes tartományi kormányok vezetőinek keddi informális egyeztetésén egyetértettek abban, hogy a világjárvány negyedik hulláma “rendkívül súlyos, egyes térségekben drámai helyzetet teremtett az egészségügyi rendszerben”, és ez határozott fellépést követel.

Közös meggyőződés, hogy további intézkedések szükségesek az újonnan regisztrált fertőződések napi számának, és a kórházakra nehezedő nyomás mielőbbi csökkentéséhez.

A szóvivő hozzátette: további feladat, hogy az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettségről szóló döntés mellett előkészítsék “az általános oltási kötelezettségről szóló mihamarabbi döntést” is.

"A korlátozások és az oltási kötelezettség mellett a másik fő terület az oltási kampány, amelyben el kell érni, hogy az eddigi 122,5 millió adag oltás után karácsonyig beadhassanak további 30 millió adagot"

– fejtette ki Steffen Seibert.

A kancellári tisztség várományosa, Olaf Scholz a Bild című lap online televíziós hírműsorában elmondta, hogy még az idén elkészítik és a szövetségi parlament (Bundestag) elé terjesztik az általános oltási kötelezettségről szóló javaslatukat. Kiemelte, hogy a képviselők döntését nem befolyásolhatja a frakciófegyelem elve, a Bundestag minden tagjának önállóan, a lelkiismeretére hallgatva kell szavaznia a javaslatról.

A szociáldemokrata (SPD) politikus azzal indokolta az oltási kötelezettség bevezetésének szándékát, hogy az önkéntes alapú rendszerben ahhoz nem élnek elegen az oltás beadatásának lehetőségével, hogy kialakulhasson a teljes lakosság védettsége a Covid-19 ellen.

A kormányra készülő koalíció – az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) – tervei szerint február végén, március elején vezethetik be a kötelezettséget. Az oltás beadatásának elmulasztása elsőként még nem büntetéssel, hanem figyelmeztetéssel járna. A pontos részleteket még nem dolgozták ki

– mondta Olaf Scholz.