Németország pár napon belül kiváltja az orosz kőolajat

Németország pár napon belül kiváltja az orosz kőolajat

Jelenleg 12% a németországi olajimportban az orosz termékek súlya és ezt remélhetőleg néhány napon belül nullára csökkentjük, így akkortól teljesen ki tudjuk váltani az orosz olajat -  jelentette be a varsói látogatása során Robert Habeck német gazdasági miniszter. 

A Portfolio a Reutersre hivatkozva arról írt, hogy ez sokkal gyorsabb orosz leválási tempót jelent, mint amit eddig a németek hivatalosan jeleztek, hiszen eddig csak arról lehetett tudni, hogy az orosz importsúly a korábbi 35% körülről mostanra kb. 25%-ra csökkent pár hét leforgása alatt és majd év végéig fogják ezt nullára szorítani. Habeck viszont most már csak 12%-os súlyról beszélt és elárulta, hogy jelenleg már csak egyetlen németországi olajfinomító veszi az orosz olajat.

Habeck bejelentése azért is különösen jelentős hír, mert eddig Németország volt Magyarország mellett az egyik legnagyobb ellenzője az orosz olajembargó gyors bevezetésének. Vagyis a német ellenállás rövidesen meg fog változni, feltehetően azon erőteljes nemzetközi kommunikációs nyomás miatt, hogy a németek is hozzanak több áldozatot az orosz háború mielőbbi leállítása érdekében az orosz olajtermékek gyors beszűntetésén keresztül.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}