Egyre valószínűbb a közlekedési lámpa koalíció Németországban, kezd elfogyni a levegő a CDU/CSU körül

Egyre valószínűbb a közlekedési lámpa koalíció Németországban, kezd elfogyni a levegő a CDU/CSU körül

Egyeztetéseket kezd Németországban a közös kormányalakításról a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - jelentette be szerdán Christian Lindner, az FDP elnöke az MTI tudosítása szerint.

Az FDP elfogadta a Zöldek erre irányuló felvetését, és a két párt egyetértésben javasolta Olaf Scholznak, az SPD kancellárjelöltjének, hogy kezdjenek tárgyalásokat csütörtökön a hármas koalícióról. Az FDP-elnök azonban hozzátette, hogy egy esetleges Jamaica-koalíció - vagyis a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kormányalakítása a Zöldekkel és az FDP-vel - továbbra is lehetséges opció, bár azt kiemelte, hogy párhuzamosan nem folytatnak egyeztetéseket.

Az SPD, a Zöldek és az FDP vezetői már mind egyeztettek külön-külön egymással, de közös hármas megbeszélést még nem tartottak a kormányalakításról. Az SPD vasárnap jelezte, hogy készen áll a koalícióra a két kisebb párttal.

Hűvösebb időszak következhet a magyar-német külkapcsolatokban - interjú a Külügyi Intézet kutatójával

A német Szociáldemokrata Párt nyerte múlt héten a németországi parlamenti választást. Az már most eldőlni látszik, hogy nem lesz ismét nagykoalíció a CDU-CSU-val közösen, mivel a szocdemek a Zöldekkel (SPD) és a Szabad Demokratákkal (FDP) alakítanának koalíciós kormányt. Ami viszont nem lesz könnyű, mivel jelentős kérdésekben állnak messze egymástól az álláspontok és sokan arra számítanak, hogy egészen karácsonyig elhúzódhatnak a koalíciós tárgyalások.

A CDU/CSU helyzetét nagyban nehezíti, hogy a felmérések szerint a német választók egyértelműen a szociáldemokrata Olaf Scholzot szeretnék a kancellári székben látni a CDU népszerűtlen elnökével, Armin Laschettel szemben.

A szeptember 26-i választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, a második a CDU/CSU szövetsége lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt azonban egyikük sem szorgalmazta, ezért a szociáldemokraták a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik liberális FDP-t igyekeznek megnyerni koalíciós partnernek. Ez lenne az első, három pártból álló német szövetségi kormány a második világháború óta.