Elhalasztotta a korrupcióellenes vállalásainak teljesítését az Orbán-kormány

Elhalasztotta a korrupcióellenes vállalásainak teljesítését az Orbán-kormány

A nem túl ambiciózus vállalások is gondot okoztak a kormánynak, két nappal karácsony előtt módosították a nemzeti korrupcióellenes stratégia számos határidejét - írja a K-Monitor.

Karácsony előtt két nappal, 2021. december 22-én egy kormányülésen úgy módosították a kormányhatározatot, hogy a 2020-2022-es időszakra szóló feladatok nagy részének határidejét 2023-ra tolták ki. A blog néhány fontosabb intézkedést is kiemelt. Ezek között említik, hogy nem sikerült létrehozni a korrupciós kockázatokat rejtő álláshelyek feltérképezését célzó adatbázist, vagy az automatizált döntéstámogató rendszert, mely csökkentette volna az ügyintézők beavatkozását az adminisztratív döntésekbe.

A határidők módosításának oka természetesen nem derült ki, mivel a jogszabályokkal szemben a kormány-határozatokhoz nem kell indokolást csatolni. Vagyis, ha valaki tájékozódni szeretne a kormány döntéshozatala és antikorrupciós vállalásai kapcsán, nem tehet mást, mint hogy feliratkozik a Magyar Közlöny hírlevelére, és minden egyes számot egyesével átbogarász újdonságok után kutatva.

A kormány egyébként 2020-ban döntött egy középtávú antikorrupciós stratégia elfogadásáról, amely három fő (technológiaalapú, szabályalapú és értékalapú) beavatkozási területet jelöl meg. Ahogy az látszik, az igencsak szegényes dokumentumban leírt intézkedések zöme különféle elemző, értékelő és tréning tevékenységekből áll.