Népszavazás dönthet a 150 milliárdba kerülő Liget-projektről?

A Jobbik helyi népszavazást kezdeményez a Liget-projekt ügyében, a radikális párt az egész, összességében 150 milliárd forintba kerülő beruházást elutasítja.

A politikus álláspontja szerint ha a Normafa-ügyben lehet népszavazást tartani, akkor a zuglóiaknak is meg kell adni annak a lehetőségét, hogy döntsenek a kormány által a Városligetbe tervezett Múzeumi Negyed megépítéséről. A Jobbik által megfogalmazott népszavazási kérdés így hangzik: Egyetért-e Ön azzal, hogy az új nemzeti közgyűjteményi együttes (Múzeum Negyed)  a Városliget területén megvalósuljon.

Hegedűs Lórántné emlékeztetett: a XIV. kerületi önkormányzattól az úgynevezett Városliget törvény elvont gyakorlatilag minden tulajdonosi jogosítványt. A törvény a városligeti ingatlanok korábban az önkormányzat birtokában álló vagyonkezelői jogát 99 évre a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-nek ajándékozta. A Városligetre vonatkozó építési szabályozás gyakorlása pedig Zugló önkormányzatától a főváros közgyűlésének hatáskörébe került. Így csupán vélemény nyilvánító népszavazás megtartására van lehetőség, ügydöntő népszavazást nem lehet tartani az ügyben.

A Városligetben található ingatlanok elidegeníthetetlenek, tehát a forgalomképtelen törzsvagyon kategóriába tartoznak - hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette: ebből a kategóriából, csupán akkor kerülhetnének ki az említett ingatlanok, ha az önkormányzat átsorolná azokat. A Városliget törvény miatt azonban ez a jogkör szintén a fővárosi közgyűlés hatáskörébe került. Így gyakorlatilag a zuglói önkormányzat már semmilyen befolyással nem bír erre a területre.

 A politikus kiemelte: Czeglédi János, Zugló önkormányzatának jobbikos képviselője által a mai napon benyújtásra kerülő népszavazási kezdeményezésben egyértelműen a Múzeum Negyed projektre kérdeznek rá. A zöldterületek rendbetételét a Jobbik is messzemenőkig támogatja.

A népszavazási kérdőívből a kormánytagoknak is elfognak juttatni egy-egy példányt. Hegedűs Lórántné szerint ugyanis világos, hogy az ország vezetését is megosztja ez a kérdés. Úgy látja, egyre többen jönnek rá közülük is arra, hogy a tervezett beruházás felesleges, káros, sokba került és az oda tervezett épületek rondák.  A projekt megvalósulását a zuglói önkormányzat és a Magyar Urbanisztikai Társaság is elutasítja.