Magát nyugtatja a fideszes Nézőpont, szerintük Orbán simán nyerni fog

Magát nyugtatja a fideszes Nézőpont, szerintük Orbán simán nyerni fog

Közvélemény-kutatási eredményeket tett közzé a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet, mely szerint az eltelt három hétben egyáltalán nem változott sem a Fidesz, sem „a baloldal” támogatása, és ha most lenne a választás, azt egyértelműen a Fidesz nyerné meg 56-42 arányban, 1 százalék más pártra szavazna, 1 százalék pedig eltűnt. Bár ez arrafelé nem csoda, hiszen egy másik, októberi mérésük 101 százalékra jött ki 56-43-2 arányban.

Persze nem ez a lényeg, mert a valós mérések úgysem a közvéleménynek készülnek. Inkább az az érdekes, hogy az intézet mennyire képtelen leplezni elfogultságát, és milyen apró megjegyzéseket tesz még egy ártalmatlannak tűnő közleményben is az ellenzékkel szemben.

Például kezdésnek ott van az a fideszes kommunikációs panel, melyet felhasználva a Nézőpont tulajdonképpen már a kérdésében is hazudik, hiszen a Fidesz-KDNP-t a „baloldali közös listával” állítja szembe, holott az ellenzéki összefogás nem baloldali, hanem bal- és jobboldali. Ezen nincs mit magyarázni egy olyan szövetségben, amiben ott van a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, a Jobbik, és aminek egy inkább jobboldali civil szervezet, a Mindenki Magyarországa Mozgalom adja a közös miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert.

Persze érthető, hogy ezt a politikai oldalakon átívelő ellenzéki együttműködést a Fidesz egyszerűen baloldalinak akarja beállítani, hiszen így könnyebb számára felcímkézni az ellenfelet, megtéveszteni a választókat és elfedni azt a tényt, hogy a Fidesznek igenis komoly jobboldali ellenzéke van.

A kutatásban azonban olyan megállapítások is szerepelnek, melyek egészen elképesztő látleletet adnak a NER szakmaiságáról, például:

  • Márki-Zay nem segített a baloldal közös listájának,
  • nem húzza őket „csak felfelé”,
  • október 23-án sikertelen rendezvényt tartott,
  • új politikai sztárként sem volt erős startja,

- de talán a legszebb mondat, amit ezek az emberek tényleg egy szakmai igényű anyagban gondoltak leírni, hogy:

„Márpedig, ha a baloldali csoda elmarad, a baloldal csodaváróinak Márki-Zay Péterbe vetett, megelőlegezett bizalma is elillanhat.”

Azt pedig, hogy mi a valóság, csak 2022-ben fogjuk megtudni, hiszen míg a Nézőpont szerint esély sincs kormányváltásra, addig a Závecz már 4 százalékos előnyt mért az összefogásnak.