Nick Vujicic Magyarországon: „Senki sem fontosabb a másiknál”

Nick Vujicic még ez év elején indította el Amerikában Stand strong! azaz Maradj erős! címmel kampányát, amelynek keretében most Magyarországon is, szeptember 22-én 11 órától iskolásoknak, majd szeptember 21-én és 22-én 19 órától a nagyközönség számára is előadást tart a Tüskecsarnokban.

Az előadásokon fellép a Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezésére alapított gospel kórus, mely a világon az első sérültekből álló énekkarként működik Never Give Up Gospel néven. Ugyancsak fellép a szintén sérült fiatalokból álló Nemadomfel Együttes, illetve Pintér Béla énekes és zenész, a Debreceni Szabadkeresztény Gyülekezet tagja, továbbá a GOLGOTA Gospel Kórus és a Pünkösdi Zenei Misszió Kórus.

Egy kávézó, amely közelebb hozza egymáshoz a sérült és ép embereket

Kávé, üdítők, sütik, szendvicsek és barátságos hangulat. Mindezekkel várja vendégeit a féléves születésnapját ünnepelő Nem Adom Fel Cafe & Bar, amely Budapest első olyan kávézója, ahol elsősorban fogyatékossággal élő emberek dolgoznak. A kávézó a Nem Adom Fel Alapítvány és a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet együttműködéséből jött létre, hogy a megváltozott munkaképességűeknek teremtsenek munkahelyeket, nem mellékesen pedig egy aktív közösségi tér jöjjön létre Budapesten.

A Nem Adom Fel Alapítványt támogatva azt Ustream Hungary Kft. online közvetítést biztosít a szervezet oldalán azok számára, akik élőben nem tudják megtekinteni Nick Vujicic budapesti előadásait.

„Sokan küzdünk sok nehézséggel, de fontos, hogy ezek mellett tudjunk boldogulni az életben”

– jelentette ki a sajtótájékoztatón Papp Szabolcs, a Nem Adom fel Alapítvány szóvivője. Papp Szabolcs elmondta: céljuk az alapítványuk nevében is megfogalmazódik.

„Az erőnkön, a jelenlétünkön, a sérültségünkön és emberi értékeinken keresztül adjuk át azt az üzenetet, hogy nem szabad feladni”

- mondta. Hozzátette: mi emberek teszünk és döntünk arról, hogy boldogan vagy szomorúan akarunk-e élni. Szerinte Nick Vujicic is ezt adja át a világnak.

„Nagyon erősen hiszek abban, hogy sajnálatos módon nem csak Magyarországon és Európában, hanem világszerte járványszerűen terjed a bántalmazás és a mások terrorizálása”

- vélekedett Nick Vujicic. A prédikátor és motivációs tréner úgy fogalmazott: a világon a legnagyobb problémákat - az emberkereskedelemtől a szegénységen át az éhezésig – az jelenti, hogy számtalan ember veszíti el életét pusztán azért, mert nem áll a rendelkezésére egészségügyi ellátás. Vujicic szerint elegendő erőforrással rendelkezik a világ ahhoz, hogy mindenkin segíteni lehessen.

„Az az álmom, hogy segítséget nyújtsak az embereknek abban, hogy megértsék, senki sem fontosabb a másiknál, mindannyian egyenlők vagyunk”

– jelentette ki. Vujicic arról is beszélt: hisz a technológiában bekövetkező változásokban és fejlődésben, ugyanakkor az emberiség jelenleg még nem értette meg azt a hatalmat, amelyet így elérhetne és képviselhetne.

 

"Arra születtem, hogy előadó legyek"

Az ausztráliai Nick Vujicic világhírű prédikátor és motivációs tréner szerb emigráns szülők gyermekeként, az úgynevezett tetra-amelia szindrómával született, vagyis karok és lábak nélkül jött a világra. Vujicicet gyermekkorában sokat csúfolták, ezért nyolcévesen depressziós lett, majd tízévesen öngyilkosságot kísérelt meg. Megpróbálta belefojtani magát a fürdőkádba. Végül szülei támogatásával és feltétlen szeretete mellett az élet mellett döntött. Az első ember, aki közölte vele, hogy előadó lesz, egy iskolai karbantartó volt. „Rám nézett, és azt mondta, te előadó leszel. Én meg azt válaszoltam, hogy maga pedig őrült” - emlékezett vissza mostani budapesti sajtótájékoztatóján Vujicic. A karbantartó végül rábírta, hogy tartson egy előadást egy Biblia-klubban a középiskolában. „Láttam, hogy megérintettem az embereket a szívükben” - mondta Vujicic, akit ezután kezdtek el előadásokra hívni. 19 éves korában először beszélt háromszáz tinédzser előtt. „Egy tizenkilenc éves lány odajött hozzám, a vállamra borult, elsírta magát, és azt mondta: köszönöm, nagyon köszönöm, még soha senki nem mondta nekem, hogy szeret, még soha senki nem mondta nekem, hogy milyen szép vagyok. Ekkor jöttem rá, hogy arra születtem, hogy előadó legyek.” Nick Vujicic azóta járja a világot és tart telt házas előadásokat, teljes élet él, háza és két gyermek édesapja.

Nick Vujicic magyarországi előadásait az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja . Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint minden ember kihívásokkal él, Nick Vujicic pedig hiteles példája annak, hogyan lehet ezeket a kihívásokat leküzdeni.

„Fontosnak tartom, hogy gyermekeink minél fiatalabb korban találkozzanak az övéktől eltérő élethelyzetekkel, hogy minél korábban kerüljenek olyan helyzetekbe, megismerjenek olyan embereket, akik az átlagostól eltérően vagy legalábbis hozzájuk képest máshogyan élnek”

- indokolta Novák Katalin a minisztérium támogatását.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki három évvel ezelőtt részt vett Vujicic előadásán, felidézte: az embereknek könnyes volt a szeme, „de nem a sajnálattól, hogy ott van egy ember kéz és láb nélkül, hanem attól az üzenettől, amit át tudott adni”. Soltész szerint sok fiatal életét és gondolkodását változtatta meg Vujicic. „Azt amit üzen, az a krisztusi tanításból fakadó örömhír” - mondta.

Vujicic magyarországi látogatását az Emberi Erőforrások Minisztériumán és Ustream Hungary Kft.-én kívül támogatja az Ez az a Nap! Szervezőiroda, a Szeretet a Válasz Közhasznú Egyesület, illetve a Continental Group.

Az előadások bevételét teljes egészében a Nem Adom Fel Alapítvány által működtetett, sérült emberek integrációját támogató programokra fordítják a szervezők.