"Nincs helye több illúziónak" - Fel kell készülni a háborús kockázatokra Von der Leyen szerint

"Nincs helye több illúziónak" - Fel kell készülni a háborús kockázatokra Von der Leyen szerint

Az Európai Bizottság elnöke szerint a cél az, hogy Európa nagyjából megkettőzze a lőszergyártást, 2025 végére évi kétmillió lövedékre. Hozzátette: sürgősen meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit.

A háború talán nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra, képesnek kell lenni megvédeni az európai érdekeket és értékeket a védelmi kapacitás megerősítése által - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének az "Európai biztonság és védelem megerősítéséről" tartott vitáján kijelentette:

Sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit.

"Az elmúlt években sok európai illúzió szertefoszlott. Közöttük az az illúzió, hogy a béke állandó" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: nincs helye több illúziónak, a világ olyan veszélyes hellyé vált, amilyen nem volt generációk óta.

A következő öt évben megerősíthetik az európai védelmi ipari kapacitást

Hangsúlyozta, hogy Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának kifejlesztésére és gyártására. Biztosítania kell azt a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt, amelyre a jövőben szüksége lehet, és a következő öt évben meg kell erősíteni az európai védelmi ipari kapacitást - jelentette ki.

Csökkenteni kell Európa stratégiai függőségét olyan kritikus területeken, mint az energia, a kulcsfontosságú technológiák, a gazdasági kapacitások és a védelem. Európa az innovációra is összpontosítani fog, hogy biztosítsa előnyét azon új technológiák terén, amelyeket szerte a világon alkalmaznak a különböző konfliktusokban - folytatta.

Kijelentette:

Európának "a korábbinál többet kell költenie, jobban kell költenie" védelemre, noha már nagy lépéseket tett a védelmi ipari és gyártási kapacitások növelése terén. A megnövelt finanszírozás lehetővé teszi, hogy Európa nagyjából megkettőzze a lőszergyártást, 2025 végére évi kétmillió lövedékre - mondta.

Az EU védelmi innovációs hivatalt hoz létre Kijevben

Von der Leyen arról is beszélt:

Ideje beszélgetést kezdeni arról, hogy az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó hasznot katonai felszerelések közös vásárlására használják fel Ukrajna számára.

Tájékoztatása szerint az EU védelmi innovációs hivatalt hoz létre Kijevben, ami - szavai szerint - még közelebb hozza Ukrajnát Európához, és lehetővé teszi, hogy minden tagállam támaszkodjon Ukrajna harctéri tapasztalatára és szakértelmére a védelmi ipari innováció terén.

A védelembe való befektetés azt jelenti, hogy Európa felelősséget vállal saját biztonságáért - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Gyöngyösi szerint Európának meg kell mutatnia, hogy egyedül is képes megvédeni saját népeit, kultúráját, értékeit

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője a vita során elmondott felszólalásában kijelentette: noha a NATO továbbra is szavatolja a biztonságot, Európának meg kell mutatnia, hogy egyedül is képes megvédeni saját népeit, kultúráját, értékeit. Ennek - mint kiemelte - előfeltétele a tagállami és uniós szintű jogi keretek megteremtése egy európai hadsereg létrehozására, harmonizált és integrált védelmi ipar létrehozása mellett közös katonai kezdeményezések és programok mentén.

A jobbikos EP-képviselő kiemelte:

Az Európai Bizottságnak a következő ciklus során legfőbb prioritásként kell kezelnie az európai védelem megerősítését.

Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Ursula von der Leyen elnök közös uniós hadsereg, benne légierő és haditengerészet létrehozását, valamint a tagállami titkosszolgálatok összehangolását tervezi.

Mindez létfontosságú az európai védelem szempontjából, tekintettel az európai területen elkövetett kibertámadások, célzott gyilkosságok és hibrid támadások jelentette orosz beavatkozásra

- tette hozzá felszólalásában Gyöngyösi Márton.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az európai biztonsági és védelmi kérdésekről tartott vitában az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. február 28-án. Az uniós törvényhozás február 26. és 29. között ülésezik. MTI/EPA/Ronald Wittek)