Etióp politikusé a Nobel-békedíj

Etióp politikusé a Nobel-békedíj

Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat az Eritreával elért békekötés érdekében tett erőfeszítéseiért – jelentették be pénteken Oslóban.

Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között vívott határháborút egymással, és a hosszú évekig tartó ellenséges viszony után 2018 júliusában állították helyre a két ország közötti kapcsolatokat.

Abij Ahmed Ali azzal érdemelte ki az idei Nobel-békedíjat, hogy meghatározó szerepet töltött be az Etiópia és Eritrea közötti határvita megoldásában – állt a díjat odaítélő norvég bizottság indoklásában.

Egy békés, stabil és sikeres Etiópia számos pozitív mellékhatással is jár majd, megerősíti a régió országai közötti testvériséget

– mondta Berit Reiss-Andersen, a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy a díjjal elismerik és bátorítják az etióp miniszterelnök arra irányuló szándékát, hogy jövőre demokratikus választásokat tartsanak a kelet-afrikai országban.

Abij Ahmed a bejelentés után úgy reagált a bizottság elnökével folytatott telefonbeszélgetésben, hogy meghatódott, és nagy izgalommal tölti el, hogy ő lett az idei díjazott.

Ez olyan kitüntetés, amelyet Afrika kapott, amelyet Etiópia kapott, és azt gondolom, hogy a többi afrikai ország vezetőjére pozitív hatással lesz a kontinens békefolyamatában

– fogalmazott az etióp kormányfő.

A 9 millió svéd koronával (830 ezer euró) járó Nobel-békedíjat december 10-én adják át Oslóban a kitüntetést megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján. Idén 301 jelölt közül válogatott a békedíjról határozó bizottság.

Eritrea 1993-ig Etiópia egyik tartománya volt de függetlenségi harc árán kivált belőle, majd háborút vívott vele, és a két ország a közelmúltig ellenséges viszonyban állt. A diplomáciai olvadás csak 2018 nyarán indult meg, amikor Etiópia új reformista miniszterelnöke, Abij Ahmed Ali bejelentette, hogy teljesen elfogadja a két ország között 2000-ben Algírban megkötött békemegállapodás feltételeit, amelyeket a korábbi addisz-abebai kormányok elutasítottak. Csaknem húsz év után újra találkozott egymással a két ország vezetője, kölcsönösen újranyitották nagykövetségeiket, és a hadiállapot megszűnésével az etiópiai légitársaság is újra járatot indított Eritreába. Abij Ahmed Ali és Iszajasz Afeverki eritreai elnök tavaly szeptemberben Dzsiddában békemegállapodást írt alá, amely a nyáron létrejött történelmi kiegyezés további megerősítése volt.

A belpolitikában Abij Ahmed szakított elődjeinek autoriter kormányzási stílusával, több ezer politikai foglyot engedett szabadon, feloldotta a betiltott politikai pártokra kirótt korlátozó intézkedéseket, és nemzeti megbékélési bizottságot hozott létre. Erőfeszítéseit azonban továbbra is beárnyékolják az Etiópián belül ellenségeskedések.

Egész Etiópia nagy büszkeséggel fogadta, hogy az ország miniszterelnökének, Abij Ahmed Alinak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat – reagált pénteken az etióp kormányfői hivatal a díjról határozó norvég bizottság bejelentésére.

Egész nemzetünk nagyon büszke – írta a hivatal Twitter-oldalán. Közleményükben kiemelték: a Nobel-békedíj elismerése mindannak a munkának, amelyet az etióp miniszterelnök végzett „az egységesség, az együttműködés és az együttélés” érdekében.

(MTI)