A fejlődés útja: növelni kell a nők számát a magyar politikában

„Ebből csak fejlődni lehet, és fejlődni is kell.”

Varga-Damm Andrea egy vágatlan „hagyományos beszélgetés” során válaszolt az Egyenlítő.blog stábjának, a jobbikos képviselőjelölt az első női politikus a sorban.

Növelni kell a nők számát a parlamentben – szögezte le a Jobbik nőügyi politikáját firtató kérdésre. Szerinte ugyan az igaz, hogy az eddigi történelmi meghatározottságunk okán kevés nő érezte úgy, hogy neki küldetése van, azonban tény az is, hogy az a fajta szemlélet, ami női szerepek tekintetében kialakult hazánkban, az nem egészséges.

A legordítóbb példa erre, hogy mindössze 10 százalékot éri csak el a nők aránya a parlamentben, ami a legalacsonyabb szint Európában. „Ebből csak fejlődni lehet, és fejlődni kell” - utalt a képviselő a választások utáni időszak parlamenti munkájába, amelyben szerinte jelenleg úgysem tud igazán kidomborodni egy-egy politikus személyisége.

Az esetleges női kvóta kapcsán pedig elismerte, a pártok felelőssége, ha nem indítanak elég női jelöltet, ezt semmilyen jogi korlát nem akadályozza. Pedig szerinte fontos lenne, hiszen a nők béke követei.

De vajon a Jobbikon belül van-e erre nyitottság?

Varga-Damm Andrea szerint ez egyértelmű: a szakértelmén, és hazaszeretetén túl a nőisége is szerepet játszott abban, hogy a Jobbik színeiben jelöltként indulhat 2018-ban.

Egyébként a legerősebb ellenzéki párt leendő jelöltjei között nagyon sok a nő: „a fejlődést én kifejezetten látom” - utalt arra, hogy a 2003-as „dühös” kezdetek után szükség volt egy érési folyamatra, ameddig a párt eljutott a jelenlegi szintjére.

Az interjúban egyébként szóba került még a bérunióra vonatkozó polgári kezdeményezés, amely során a Jobbik azt akarja elérni, hogy az Európai Bizottság az EU-s alapszerződésre, alapelvekre való tekintettel alkosson egy olyan rendszert, amely minden államra kötelező, és aminek segítségével kénytelenek lesznek a gazdasági szereplők is bért emelni, de legalábbis csökkenteni a bérek közötti szakadékot Kelet-Európa és Nyugat-Európa között.

A Jobbik szerint egy működő bérlakás program nélkül nem lehet a fiatalokat itthon tartani – derül ki szintén az interjúból, ugyanakkor Varga-Damm Andrea szerint ugyanolyan hasznos lenne, ha az állam felvásárolná az üresen álló magáningatlanokat (falvakban ez az arány gyakran eléri az egyharmadot is), azokat felújítaná és megpályáztatná a fiatalok párok számára.

Varga-Damm úgy látja, hogy ilyen erőteljes médiaszélben is elérhetőek a megfelelő csatornák, hogy az üzeneteket eljuttassák az emberekhez. Ennek egyik formája a személyes kapcsolatfelvétel, ami alapján például az is megállapítható, hogy a nyugdíjasok egyáltalán nem rettegnek a Jobbiktól.