Vasárnap dőlhet el Djokovic sorsa

Vasárnap dőlhet el Djokovic sorsa

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovic ausztráliai vízumát, ami azt jelenti, hogy a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen. Hawke pénteken azzal indokolta a döntését, hogy az "egészségügyi és közrendi okokból" született, valamint a "közérdek ezt kívánja" - számol be az eseményekről a Magyar Távirati Iroda.

"A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben"

- jelentette ki a miniszter.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta. Nem sokkal később képeket posztolt a közösségi oldalán, ezek szerint a Rod Laver Arénában edzett a Grand Slam-tornára, melyet már kilencszer megnyert. A csütörtöki sorsoláson aztán honfitársát, Miomir Kecmanovicot kapta ellenfélül az első fordulóban.

A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele.

A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott - igaz, nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

A hatalmas nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben Ana Brnabic szerb és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is egyeztetett egymással.

Ha a világelső valóban nem léphet pályára a Melbourne Parkban, az azt is jelenti, hogy egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

Helyi idő szerint péntek este az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djokovic ügyvédeit, akik közölték, hogy fellebbeznek Hawke döntése ellen.

"Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna"

- jelentette ki a sztár egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovic szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

Ami az ügy további menetét illeti, vasárnap helyi idő szerint 8 órakor Djokovicnak a bevándorlási hatóság előtt kell megjelennie meghallgatásra, majd 10 és 14 óra között felkészülhet ügyvédeivel az utána következő bírósági meghallgatásra. Ezen dől el végleg, hogy elindulhat-e az Australian Openen.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}