Katonai tiszteletadással fogadta Novák Katalint a lengyel miniszterelnök

Katonai tiszteletadással fogadta Novák Katalint a lengyel miniszterelnök

Az államfő szerint "a lengyel-magyar barátság nemcsak egy történelmi szlogen, hanem jelen idejű valóság".

Novák Katalin köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök találkozott szerdán a varsói Lazienki Palotában a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek csoport (B9) csúcstalálkozója előtt. A magyar államfőt a lengyel kormányfő katonai tiszteletadással fogadta.

"A varsói csúcstalálkozó előtt egy régi baráttal, Mateusz Morawieckivel találkoztam. A lengyel-magyar barátság nemcsak egy történelmi szlogen, hanem jelen idejű valóság. Bízunk benne, hogy a háborúnak mihamarabb vége lesz, de abban biztosak vagyunk, hogy a lengyel-magyar barátság örökké tart" - fogalmazott szerdai Facebook-bejegyzésében Novák Katalin.

Morawiecki a találkozó elején azt MTI szerint kijelentette: fel kell készülni a hosszú évekig tartó védelemre az orosz fenyegetéssel szemben, ami gazdasági kihívásokkal is jár az európai országok számára. A megbeszélést megelőző rövid nyilatkozatban azt is leszögezte, az orosz fenyegetéssel összefüggésben Európa sok gazdasági kihívással, energetikai válsággal és inflációval szembesül.

A találkozón Mateusz Morawiecki elmondta, hogy Európának a háború mellett gazdasági kihívásokkal is szembe kell néznie. Szintén szólt arról, hogy az orosz-ukrán háborúról, a gazdasági kihívásokról, az energiaválságról és az inflációról is beszéltek a magyar köztársasági elnökkel. Mint mondta, "örülök, hogy magyar barátaink megértik a közeljövőben ránk váró fenyegetések nagyságát".

A magyar köztársasági elnök szerdán találkozott Konrad Krajewski lengyel bíborossal, majd az 1981-ben elhunyt Stefan Wyszynski lengyel bíboros sírjánál rótta le tiszteletét.

Novák Katalin ezt követően a B9 csúcstalálkozón szólal fel, amelyen Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is részt vesz.