Nyílt levél Szijjártó Péternek: a magyar emberek érdekeit vegye figyelembe!

A CETA ratifikálását ellenző levelet a nemzeti környezetvédők is aláírták.

A Greenpeace, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyarországért Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet által kezdeményezett levelet, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek, több mint száz civil szervezet írta alá.

Az Európai Bizottság 2016. július 5-én terjesztette be az Európai Tanács elé az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt elfogadásra. Az egyezményről az EU kereskedelmi minisztereinek pénteki, informális tanácsülésén is tárgyalni fognak Pozsonyban - írták.

Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, amelyet trójai falóként használhatnak fel az amerikai és kanadai multinacionális cégek, hasonlóan veszélyes, mint az európai közvélemény ellenállása miatt már a vezető politikusok által is egyre kevésbé támogatott TTIP - fogalmaztak.

A szervezetek attól tartanak, hogy a CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégeknek, melyek normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetnék az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat.

A nyílt levélben a civil szervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy CETA több szempontból ellentmond annak az országgyűlési határozatnak, amely a készülő szabadkereskedelmi egyezményekre határozott meg szigorú feltételeket.

Aggodalomra ad okot, hogy az Európai Bizottság javasolja az egyezmény ideiglenes hatálybaléptetését, még a tagállami ratifikálási folyamat lezárulta előtt. Ennek következtében előállhat egy olyan helyzet, hogy a CETA alapján a kanadai cégek három éven belül akkor is beperelhetnek egyes európai kormányokat - akár Magyarországot is -, ha esetleg a végén egy tagállam vétója miatt mégsem lépne hatályba az egyezmény - írták.

  • "Mindezek figyelembe vételével szorgalmazzuk, hogy a kormány a jelenlegi formájában mondjon nemet az Európai Tanácsban az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre, ne támogassa, hogy a CETA akár csak ideiglenesen hatályba lépjen!
  • Javasoljuk, hogy Magyarország forduljon az Európai Bírósághoz, kérve a befektetési bírósági rendszer és az ideiglenes hatálybaléptetés összhangjának vizsgálatát az európai joggal. Jogi elemzések szerint az Európai Bíróság nem tartaná jogszerűnek ezeket az eljárásokat, s így hazánk a lehető legdiplomatikusabban, az éles nemzetközi konfrontációt elkerülve tudná érvényesíteni nemzeti érdekeit.
  • Kérjük, hogy a kormány a fentiek alapján, Magyarország szuverenitását és a magyar emberek érdekeinek érvényesülését szem előtt tartva alakítsa ki a CETA-val kapcsolatos álláspontját."