Nyolc razziát tartottak Ausztriában egy államellenes mozgalom tagjainál

Nyolc razziát tartottak Ausztriában egy államellenes mozgalom tagjainál

Az osztrák belügyminisztérium szerint egyre gyakoribb, hogy nyilvánosan is megjelennek államellenes mozgalom, a Porosz Szövetségi Állam jelképei, például a sas.

Nyolc razziát tartottak Ausztriában egy államellenes mozgalom tagjainál, az akcióban harminchat embert vettek őrizetbe - közölték a helyi hatóságok szerdán.

Az MTI beszámoljában azt írja:

A műveletet az Alkotmányvédelmi és Terrorelhárítási Hivatal (LVT) az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatósággal (DSN) együttműködésben hajtotta végre szerda reggel a Porosz Szövetségi Állam nevű mozgalommal szemben.

Ausztria öt tartományában 41 ember ellen folyik nyomozás az ügyben összefüggésben - közölték a hatóságok.

A klagenfurti ügyészség utasítására és a kerületi közigazgatási hatóságokkal egyeztetve hat karintiai helyszínen tartottak egyidejűleg házkutatást a reggeli órákban. Az összehangolt akcióban több rendőrjárőr, a Cobra-csoport, a karintiai erők, valamint kutyás egységek, nyombiztosítók és informatikai nyomozók vettek részt.

Bécs, Vorarlberg, Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományban további két házkutatásra és öt azonnali kihallgatásra került sor.

Minden gyanúsítottat ideiglenesen eltiltottak a fegyverviseléstől.

A Porosz Szövetségi Állam egy Ausztria-szerte működő államellenes mozgalom. Tagjai a hatóságok előtt is ismertek, miután rendszeresen nyújtanak be a jogállamiságot elutasító, az állami szervek és a jogrend legitimitását megkérdőjelező dokumentumokat hivatalos helyekre. A nemzetközileg is beágyazott mozgalom tagjai feltételezhetően többször követtek el államellenes bűncselekményt, fenyegetést és kényszerítést. A belügyminisztérium rámutatott: egyre gyakoribb, hogy nyilvánosan is megjelennek a Porosz Szövetségi Állam jelképei, például a sas.

A koronavírus-világjárvány óta a demokráciaellenes mozgalmak jelentősen megerősödtek Ausztriában.

Omar Haijawi-Pirchner, a DSN igazgatója rámutatott, hogy az államellenes tevékenység komoly veszélyt jelent a demokratikus értékekre és szabadságjogokra.

A jelenlegi akció "gyanúsítottjainak magas száma egyértelművé teszi, hogy komolyan kell venni a fenyegetést, és az alkotmányvédelmi hivatal éppen ezt teszi" - fűzte hozzá.

(Címlapkép: Osztrák rendőrök ellenőrzik a járműveket az osztrák-szlovák határon az ausztriai Berg határákelőhelyen 2022. szeptember 29-én, miután az osztrák rendőrség elkezdte az előre meghirdetett szúrópróbaszerű ellenőrzést a migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében. MTI/EPA/Christian Bruna)