Nyugdíjak terén is túlszárnyalta Románia Magyarországot

Nyugdíjak terén is túlszárnyalta Románia Magyarországot

A Bankmonitor friss adatai nyomán arról adott hírt, a román átlagnyugdíj lehagyta a hazait, legalábbis ha a 13. havi nyugdíjat nem számítjuk bele a képletbe.

Egy év alatt közel 40 százalékkal nőtt az átlagnyugdíj Romániában, miközben Magyarországon alig 9 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok – így foglalható össze a Bankmonitor mai közleménye, mely szerint Idén szeptemberben meghaladta a román az átlagos magyar nyugdíj értékét.

Számításaik alapján Magyarországot lepipálja Románia azt nézve, hogy ott élnek jobban a szépkorúak.

A román bruttó átlagnyugdíj idén szeptemberben 3127 lejre hízott, ami nettó 3014 lejt jelent. Ez a szeptemberben mért átlagos, 79,38 forintos árfolyamon átszámítva nettó 239 300 forintnyi juttatásnak felel meg, ez pedig magasabb, mint a 233 500 forintos szeptemberi magyar átlagnyugdíjak.

Adóterhet rónak a magasabb nyugdíjakra, de így sem panaszkodhatnak

Romániában tavaly októberben 2249 lej (akkori árfolyamon 174 500 forint) volt az átlagos öregségi nyugdíj. A magasabb nyugdíjban részesülő időseknek azonban a 2000 lejt meghaladó nyugdíjaik után 10 százalékos adót kellett fizetniük, ám ilyen Magyarországon nincs. Ugyanakkor Idén év elején a szomszédos országbeli nyugdíjakat 13,9 százalékkal emelték, majd egy nagy nyugdíjreform részeként szeptemberben újabb 21,8 százalékkal emelték őket.

Így jött össze mostanra csaknem 40 százalékkal nagyobb bruttó átlagnyugdíj.

(Forrás: Bankmonitor)

Még az adó levonása után is 5800 forinttal több pénz maradt a román átlagnyugdíjas zsebében, mint a hasonló helyzetű magyar nyugdíjaséban – összegzi a Bankmonitor. Hozzáfűzték, októbertől ráadásul 2000 lejről 3000 lejre nő a román nyugdíjak adómentes része, ami átlagosan további 3,3 százalékos nyugdíjemelés.

Ezzel pedig tovább nő a szakadék a két ország átlagos nyugdíjai között.

Nem mindegy, mennyi a nyugdíjak vásárlóereje, ahogy a 13. havi nyugdíj megléte sem

A teljes képet viszont befolyásolja, hogy az idehaza nemrégiben újból bevezetett 13. havi nyugdíj belekalkulálásával Magyarországon 8 százalékkal lenne magasabb az átlagnyugdíj, mint Romániában. Az árak szintjével tovább árnyalva mindezt az is látható, hogy

jóval a román alatt van a magyar átlagnyugdíj reálértéke.

Ezt támasztja alá, hogy 2023-as statisztikák alapján a hazai fogyasztói árak az EU-s átlag 75,8 százalékán, míg Romániában csak a 60,2 százalékán álltak.

(Címlapkép: Pixabay)