Tizenkétezer forinttal tartoznak Orbánék a nyugdíjasoknak

Tizenkétezer forinttal tartoznak Orbánék a nyugdíjasoknak

4,4 százalékos becsült gazdasági növekedés alapján utalta a kormány a 2018. novemberi nyugdíjprémiumot, a tényleges bővülés mértéke azonban 5 százalék volt. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ígérete ellenére a különbözettel mai napig tartoznak az időseknek.

4,4 százalékos becsült gazdasági növekedés alapján utalta a kormány a 2018. novemberi nyugdíjprémiumot, a tényleges bővülés mértéke azonban 5 százalék volt. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ígérete ellenére a különbözettel mai napig tartoznak az időseknek.

Tavaly októberben a kormány úgy becsülte, a 2018-as gazdasági növekedés 4,4 százalék lesz. A nyugdíjprémiumot ez alapján számították ki, ami így a november havi nyugdíj negyedének 0,9-szerese, de legfeljebb 18 ezer forint (a 20 ezres maximum 0,9-szerese) volt.

Csakhogy a KSH adataiból tavasszal kiderült, a GDP tényleges növekedése – a szezonális és naptári hatások kiszűrésével – kereken 5 százalékra rúgott. Ez alapján

a 2018-as nyugdíjprémium összegének a novemberi nyugdíj negyedének 1,5-szeresét, de legfeljebb 30 ezer forintot kellett volna kitennie!
A nyugdíjprémiumot a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 101. §-a szabályozza. Eszerint a juttatást akkor kell kifizetni, ha a bruttó hazai termék (GDP) várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Kiszámítása két tényező szorzata alapján történik:
- a 3,5 százalék és a tényleges gazdasági növekedés különbözete, valamint
- a november havi nyugdíj összegének negyede, maximum 20 ezer forint.

2018. november 15-én a Menedzsment Fórum újságírója felvetette Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, hogy ha a tényleges növekedés meghaladja a kormány által a nyugdíjprémium alapjaként számolt 4,4 százalékot (a 0,9-es szorzó ennek, valamint a 3,5-es küszöbértéknek a különbözete), akkor pótlólag kifizetik-e a nyugdíjasoknak a tényleges számok alapján járó plusz juttatást. A miniszter – az ATV közvetítésének tanúsága szerint – ezt válaszolta:

Hogyha akár az inflációnál a vártnál nagyobb mérték miatt a nyugdíjemelés nagyobb mértéke indokolt, akár a nyugdíjprémium kifizetésénél a vártnál nagyobb gazdasági növekedés miatt tartozásunk áll még fenn, akkor ezt a kormány ki fogja fizetni.

!(youtube-video://k60cj5tvUd8)

Ez a kifizetés azonban – noha a 2018-as tényleges GDP-adat már március elején ismert volt – a mai napig nem történt meg. Az 5 százalékos növekmény esetén a szorzó ugyanis 1,5 (az 5 és a 3,5 különbözete), így a nyugdíjasoknak járó tényleges nyugdíjprémium a novemberi nyugdíj másfélszerese, de legfeljebb 30 ezer forint (a 20 ezres maximum 1,5-szerese) kellene, hogy legyen.

Hozzá kell tenni, nincs olyan jogszabály, mely kötelezővé tenné a nyugdíjprémium kiigazítását, amennyiben a mindenkori kormány októberben becsült éves növekedési adata alacsonyabb, mint az év végi tényadat. A nyugdíjtörvény ugyanis csak a becsült számok alapján számított prémium kifizetését teszi kötelezővé.

E-mailben megkérdeztük a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökséget, hogy a megígért különbözetet mikor tervezik kifizetni. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.