Obama arra használja elnöksége utolsó napjait, hogy aláássa Trump győzelmének érvényességét

Obama az amerikai közszolgálati rádióban helyi idő szerint csütörtökön jelentőségteljesen bejelentette: Washington válaszolni fog az elnökválasztás alatt történt „orosz hackertámadásokra”.

Mindahányszor, amikor egy külföldi kormány megpróbál beavatkozni egy amerikai választásba, a nemzetnek "cselekednie kell, és cselekedni is fogunk"

- mondta Obama az NPR Newsnak.

A múlt héten kiszivárgott állítólagos hírszerzési jelentések szerint internetes támadások révén „Oroszország beavatkozott” a novemberi amerikai elnökválasztás kampányába.

Donald Trump, a Republikánus Párt színeiben megválasztott amerikai elnök egy vasárnapi tévéinterjúban nevetségesnek nevezte a hírszerzési jelentéseket, amelyek szerint Moszkva hackertámadásokkal az ő érdekében beavatkozott a kampányba.

Az Egyesült Államok az "általa választott időben és helyen" fog választ adni - mondta Obama az NPR-nek. A válasz egy része kifejezett és nyilvános lesz, másik része nem - tette hozzá, majd azt is hozzáfűzte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel "közvetlenül is beszélt" arról, hogyan vélekedik erről a témáról.

A kiszivárgott információ szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) úgy véli: Moszkva hackertámadásokkal nem csupán a demokráciába és a választási rendszerbe vetett közbizalmat akarta aláásni, hanem a Demokrata Párt elnökjelöltje, Hillary Clinton esélyeit rontva akarta elősegíteni, hogy Donald Trump győzzön az elnökválasztáson.

Fontos megjegyezni, hogy a kiszivárgott információk hitelességét semmi nem bizonyítja, az amerikai hírszerző szervezetek egyike sem nyilatkozott hivatalosan az ügyben, csupán a demokraták, és a hozzájuk köthető amerikai sajtó hivatkozik névtelen hírszerzési forrásokra. Trump és támogatói úgy vélik, az orosz internetes beavatkozásokról szóló hírek terjesztésével a demokraták alá akarják ásni a megválasztott elnök győzelmének érvényességét.

Így működik az amerikai demokrácia, mikor az igaz demokraták elbuknak egy választást...