Obama és Putyin megállapodtak

Obama megköszönte Oroszország munkáját az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokon.

„A megállapodás az egész nemzetközi közösség érdekét szolgálja, általa megerősödhet az atomsorompó-rendszer és csökkenhet a feszültség a Közel-Keleten”

 - olvasható a Kreml által a telefonbeszélgetésről kiadott közleményben.

Mindkét vezető hangsúlyozta, hogy milyen fontos az amerikai-orosz párbeszéd a világ biztonságának és stabilitásának garantálásában. Kifejezték hazájuk készségét arra, hogy együttműködik a másikkal a megállapodás végrehajtása és betartása érdekében, és hogy a két ország együtt megpróbálja csökkenteni a feszültséget a Közel-Keleten, különös tekintettel Szíriára.

A fehér házi közlemény szerint Obama megköszönte Oroszország jelentős hozzájárulását ahhoz, hogy csaknem 20 havi intenzív tárgyalások eredményeképpen sikerült megkötni egy ilyen történelmi jelentőségű megállapodást.

A két világhatalmi vezető nagyon ritkán hívja telefonon közvetlenül a másikat azóta, hogy az ukrajnai válság miatt feszültté vált a két ország viszonya.

A megállapodást kedden Bécsben Irán és hat nagyhatalom (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) kötötte meg.