Obama gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a dallasi lövöldözést

Johnson és társai múlt pénteken öt rendőrt lőttek le lesből egy dallasi tüntetés alatt.

Jim Pasco, az egyik rendőrszervezet vezetője az Obamával folytatott találkozó után interjút adott a Politico című lapnak.

Elmondta, hogy valamennyi rendőri vezető meglepetéssel s egyúttal megelégedéssel fogadta, hogy az elnök gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a dallasi lövöldözést.

Ez ugyanis azt jelenti - fejtette ki Pasco - hogy elismeri, az áldozatok faji vagy vallási hovatartozásuk, vagy valamilyen más jellemzőjük miatt kerültek célkeresztbe, s ezért az elkövetőre váró büntetési tétel nagyobb mértékű.

Pasco, aki - a többi rendőri vezetőhöz hasonlóan - meglehetősen kritikus az Obama-kormányzat rendőrséggel kapcsolatos politikájával, elmondta, hogy a találkozón részt vevők mindegyike kifejezetten örömmel fogadta Obama megállapítását, s azt javasolták az elnöknek, hogy mindezt a nyilvánosság előtt is mondja el.

A találkozón részt vett Joe Biden alelnök is. Eredetileg ő tervezte el a találkozót, és vele lett volna a megbeszélés, de Obama - éppen a dallasi tragédia miatt - lerövidítette európai útját, és már vasárnap visszaérkezett Washingtonba. Így ő is részt vett a Fehér Házban tartott eszmecserén.

Obama kedden Bidennel együtt a texasi Dallasba látogat, ahol beszédet mond az áldozatokra emlékezve. Beszédet mond George W. Bush volt elnök is, aki Dallas egyik elővárosában él.