Obama király megnézte, mennyit ér az angol tartomány

Barack Obama kétnapos londoni látogatásának végén interjút adott a BBC televíziónak. A vasárnap hajnalban előzetesen közzétett interjúrészletben Obama kijelenti: az Egyesült Államok nem hagy fel azzal a céljával, hogy kereskedelmi egyezséget kössön legnagyobb kereskedőpartnerével, vagyis az európai piaccal, de öt vagy akár tíz évbe is beletelhet, mire "sikerül valamit összehoznunk".

Nagy-Britannia viszont nem tudna gyorsabban eredményre jutni az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon, mint az Európai Unió - tette hozzá az amerikai elnök.

Tárt karokkal

Ahogy arról beszámoltunk, több mint 25 ezer ember vonult az utcákra Hannoverben szombaton, egy nappal Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt, hogy tüntessenek az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi és piacharmonizációs szerződés ellen. Az öntudatos európai polgárok már hetek óta készülődtek az akciójukra.

 

Obama a kétnapos londoni látogatás során másodszor tett egyértelmű utalást arra, hogy ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, akkor nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal. David Cameron brit miniszterelnökkel tartott péntek esti közös sajtótájékoztatóján is kijelentette: lehetséges, hogy "valamikor" megszülethetne egy külön brit-amerikai kereskedelmi egyezmény, ez azonban nem a közeljövőben lenne, mivel az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne", ha távozna az unióból.

Az amerikai elnök ezzel alig burkoltan a Brexit-pártiaknak, vagyis a brit EU-tagság feladásáért kampányoló tábornak üzent. A Brexit támogatói ugyanis rendszeresen azzal érvelnek, hogy Nagy-Britannia könnyűszerrel köthetne kétoldalú megállapodásokat fő kereskedelmi partnereivel, köztük az Egyesült Államokkal, ha kilépne az EU-ból.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=8Btn0MAqfW0]

Boris

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere - a Brexit-tábor egyik legbefolyásosabb tagja, aki a brit sajtó egyöntetű véleménye szerint a következő, 2020-as választásokon a miniszterelnöki tisztségért már nem induló David Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje - Obama szavaira reagálva kijelentette: Nagy-Britannia az utóbbi 43 évben sem kötött kereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal, és ennek oka éppen a brit EU-tagság. Johnson ezzel arra utalt, hogy Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az EU elődszervezetéhez.