Obama nem hajlandó fogadni Izrael miniszterelnökét

Romboló hatással lesz az amerikai-izraeli viszonyra az, hogy Benjámin Netanjahu odautazik.

Rice a PBS közszolgálati televíziónak kedd este adott, az amerikai médiában szélesebb körben szerdán ismertetett interjújában rámutatott, hogy Netanjahunak a kongresszus republikánus vezetői általi meghívása a pártosság felé mozdította el a két ország viszonyát, amelynek pedig szerinte az amerikai belpolitika fölött kellene állnia. 
 
Netanjahut John Boehner, a képviselőház elnöke a Fehér Házzal, a külügyminisztérium és a törvényhozás demokrata tagjaival való egyeztetés nélkül hívta meg az amerikai fővárosba.
 
A kongresszus féltucatnyi tagja jelezte, hogy bojkottálni fogja az izraeli kormányfő beszédét, a Fehér Ház pedig a március 17-én megtartandó izraeli választások közelségére hivatkozva közölte, hogy Barack Obama elnök nem fogja fogadni Netanjahut. Az izraeli kormányfő washingtoni látogatása idején Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter egyaránt külföldön lesz.
 
Netanjahu külön meghívásának és kongresszusi beszédének ügyét az amerikai kormányzat részéről a diplomáciai protokoll megsértésének minősítették. Amerikai tisztségviselők szerint az izraeli kormányfő meg akarja hiúsítani az iráni nukleáris programról megkötendő megállapodást.