Obama rácsörgött Merkelre és beszélgettek a menekültválságról

A szíriai menekültválságra adandó európai válaszról tanácskozott telefonon kedden Barack Obama amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral.

Tájékoztatása szerint Obama és Merkel egyetértett abban, hogy szükség van egy átfogó európai megoldásra, amely által minden európai uniós tagország elfogadná a menekültek igazságos elosztását. Megvitatták azt, hogyan lehet mérsékelni a menekültáradat kiváltó okait, kiváltképpen egy olyan politikai átmenet elősegítésével, amely egyesíteni tudná a szíriaiakat - áll a Fehér Ház közleményében, amely szerint a megbeszélésen szót ejtettek a kelet-ukrajnai válság rendezéséről is.

Obama és Merkel egy nappal a migránsválságnak szentelt szerdai brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozó előtt beszélt egymással. Az állam- illetve kormányfők azt követően ülnek össze, hogy kedden a tagállami kormányok belügyminiszterei vitatták meg a kvóták kérdését - s nagy többséggel (Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellenszavazatával, valamint Finnország tartózkodásával) el is fogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét.

A magyar álláspont szerint a menekültek szétosztása nem oldja meg a problémát, melynek gyökere nem az Európai Unióban, hanem az unión kívül van, ezért megoldásra is az EU-n kívül van szükség. Emellett Magyarország egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy megkérdezése nélkül frontállammá minősítsék.