Obama újabb gesztusa a kommunista forradalomnak

A döntésre két esztendővel Washington és Havanna látványos közeledése után került sor, és az első kommentárok szerint a távozó amerikai elnök ezzel tovább akarja javítani az amerikai-kubai kapcsolatokat. Ezt a folyamatot Donald Trump megválasztott elnök a kampányában elmondottak szerint fenntartásokkal kezeli.

Százezrek búcsúztatják Fidel Castrót - Megesküdtek, folytatják a „forradalmat"

A gyászünnepség helyszínén, a havannai Forradalom terén Fidel Castrónak és a "Che" Guevarának az óriási portréját állították fel. A ceremónia előtt kubaiak ezrei skandálták a függetlenség hősének, José Martinak a téren állított emlékművénél, hogy Éljen a forradalom és "Fidel, Fidel."

"Ma az Egyesült Államok fontos szakaszhoz érkezett a Kubához fűződő kapcsolatok normalizálásában" - állapította meg Obama elnök a döntést bejelentő közleményében. Majd hangsúlyozza: a politikát, amelyet "száraz láb, nedves láb" néven ismerünk, húsz évvel ezelőtt, egészen más körülmények között vezették be. Ezt követően, ha egy kubai illegálisan lép az Egyesült Államok területére, és nem felel meg a humanitárius segítséghez szükséges követelményeknek, kiutasítják majd az országból.