Közösen sztrájkolhat a két nagy pedagógus szakszervezet

Közösen sztrájkolhat a két nagy pedagógus szakszervezet

A két szakszervezet – a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pénteken kezdik meg a sztrájkkövetelések és a sztrájkbizottságok egyesítéséről szóló egyeztetést - számol be a hírről a PDSZ-hez lapja, a nedolgozzingyen.hu.

Mint írták, a PSZ-szel közösen szervezett sztrájk lehetőséget ad arra, hogy egy valóban nagyszabású, tömegeket megmozgató sztrájkkal gyakoroljanak nyomást a kormányra az oktatásban tapasztalható kritikus állapotok felszámolására, az oktatási dolgozók béreinek haladéktalan rendezésére, a túlórák kifizetésére.

Ahogy arról korábban írtunk, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ajánlata az volt a szakszervezetek számára, hogy csak akkor engedné meg a munkabeszüntetést a sztrájkra hajlandó pedagógusoknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ha a gyermekfelügyelet biztosítása mellett az első négy-öt órájukat is megtartják. A PDSZ ezt komolytalannak nevezte, és még vitaalapnak sem tudta tekinteni. 

A pedagógusok többek között kifogásolják, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok jogviszonya, immáron a Munka Törvénykönyve alá tartozik. 

Ezen felül követelik többek között:

  • a szakképzésben dolgozók munkaterhelésének csökkentését,
  • az illetményemelések és előmenetelek garanciáinak jogszabályba foglalását,
  • vonják vissza az új Nemzeti Alaptantervet,
  • a közalkalmazotti illetmények rendezését,
  • követelik, hogy az átszervezéssel a nem pedagógus iskolai dolgozók garantált illetménye se csökkenjen.