A munkáltatók jelenleg nem tehetik kötelezővé dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást

A munkáltatók jelenleg nem tehetik kötelezővé dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást

A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a munkáltatók számára, hogy kötelezővé tegyék dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást, még feladatkörhöz kötötten sem, mondta a 24.hu-nak dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Simkovicz Benjámin, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői. 

A munkaadónak ugyanakkor jogszabályi kötelessége fenntartani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörnyezetet a rendelkezésére álló eszközökkel, jogszerű korlátok között.

Ha a munkáltató kötelezővé tenné a munkavállaló számára a védőoltást, esetleg a dolgozót bármilyen hátrány érné amiatt, hogy nem adatja be magának a vakcinát, az diszkriminációs, illetve adatvédelmi aggályokat is felvet. A portál azt írja, a vakcina beadatása nem lehet mindenkire előírt kötelezettség: lehetnek például olyan dolgozók, akik személyes helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást. 

Mindezek mellett a munkaszerződés megkötését sem lehet a munkavállaló védettségétől függővé tenni vagy épp állásinterjún erre vonatkozó kérdést feltenni.

Az alkalmazottak beoltottságának nyilvántartása továbbá adatvédelmi szempontból is problémás, hiszen az ilyen jellegű információk olyan szenzitív személyes adatnak minősülnek, melynek kezeléséhez szintén nincs törvényes jogalapja a munkáltatónak. 

A jogalkotást egyébként az is nehezíti, hogy még mindig bizonytalan egyes vakcinák alkalmazása, hatása.

Mindezek fényében tehát a munkáltatóknak továbbra is elsődlegesen olyan megoldásokat javasolt alkalmazniuk, amelyek minimális kockázattal, illetve a legkevesebb személyes adatkezeléssel járnak.