Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részében

Első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső veszélye miatt.

Veszélyjelzésük szerint Vas és Zala megyére adták ki a másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyére az elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: a nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott jellemzően akár 4 centiméternyi hóréteg, de a hegyvidéki területeken (Írott-kő, Soproni-hegység) ennél több is hullhat. A legnyugatibb tájakat leszámítva a hóréteg ugyanakkor már csütörtökön olvadhat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Dunántúl többi részén azonban a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Felhívták a figyelmet arra, hogy ez csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az esőzésből átforduló csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra fagyhat - közölte a közútkezelő.