Önt megnyugtatja egy amerikai Patriot-rakétaüteg Varsó mellé telepítése?

A Varsótól mintegy 50 kilométernyi távolságban nyugatra fekvő Sochaczew közelében zajló hadgyakorlat céljáról szombaton Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, "a mozgósítás a szövetség válasza arra, ami Európa keleti részében zajlik”.

Az egy hétig tartó gyakorlat keretében a rakétákkal mintegy 100 amerikai katona és 30 jármű - ezen belül a Patriot-üteg indítóállásai és harcálláspontja - érkezett Németországból. Az amerikai 7. légvédelmi ezred katonái közösen gyakorlatoznak a lengyelekkel. A gyakorlat egyik célja annak megvizsgálása, hogy miként lehet gyorsan ilyen rakétaütegeket telepíteni Lengyelországba.

A TVN24 lengyel hírtelevízió arra emlékeztetett vasárnap, a különböző hadgyakorlatok keretében korábban már többször is érkeztek Patriot-rakéták Lengyelországba, de ezek mindig csak a gyakorlórakéták voltak. Jelenleg – amint a TVN24-nek Gregory Brady ezredes, az egyik illetékes amerikai parancsnok nyilatkozott – Sochaczewoba a gyakorló rakéták mellett éles fegyvereket, kétfajta robbanófejet is hoztak.

A lengyel közszolgálati televízió szerint az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím elcsatolása után elindított állandó rotációs hadgyakorlat keretében jelenleg az amerikai katonák három egysége tartózkodik Lengyelországban.

A lengyel sajtó szombat este arról számolt be – az AFP francia hírügynökségre hivatkozva –, hogy véget ért az orosz fegyveres erők hétfőn elindított nagyszabású, mintegy 80 ezer katonát mozgósító rendkívüli ellenőrzése”. Ennek keretében többek között Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakétákat csoportosítottak át a Lengyelország és a balti-tengeri NATO-tagállamok között található orosz kalinyingrádi területre. A közepes hatótávolságú Patriot-rakétarendszer a modern harci repülőgépek, a cirkálórakéták és a ballisztikus rakéták, ezen belül az Iszkanderek leküzdésére is alkalmas.