Operatív törzs: lecsengőben van a járvány

Operatív törzs: lecsengőben van a járvány

Már csak 2197 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük pedig 251-en szorulnak lélegeztetőgépre – ismertette a reggeli adatokat az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Lecsengőben van a járvány

– mondta, amit azzal támasztott alá, hogy a 19. héten csökkent a koronavírus-örökítőanyag szennyvízben kimutatott koncentrációja Debrecenben, Egerben, Győrött, Kaposvárott, Veszprémben és Budapesten, valamint országos átlagban is.

Közölte,

kedden érkezik 334 620 adag Pfizer vakcina,

amit első és második körös oltásra is fel fognak használni. Az első körös beoltásról hamarosan tájékoztatni fognak – tette hozzá. Ismertette azt is, a háziorvosi praxisokban Sinopharm, Janssen és Moderna oltóanyag áll rendelkezésre.

Galgóczi a járvány lecsengése ellenére fontosnak nevezte a maszkviselési és távolságtartási szabályok és a higiéniés előírások betartását.

Az osztályvezető is arra biztatott, a második dózist is vegyék fel az oltakozók, azzal ugyanis

teljesebb és hosszabb távú védettséget lehet kialakítani.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte, az elmúlt 24 órában 406 személy ellen a közterületekre, 2 személy ellen pedig a tömegközlekedésre vonatkozó maszkviselési előírások megszegése miatt indult eljárás. A kijárási tilalmat 78-an szegték meg.