Operatív törzs: lehet, hogy enyhítenek a bentlakásos otthonok beoltott lakóinak szabályain

Operatív törzs: lehet, hogy enyhítenek a bentlakásos otthonok beoltott lakóinak szabályain

Az elmúlt 24 órában 119 fő ellen intézkedett a rendőrség a maszkviselés szabályainak megszegése miatt – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, a testület ügyeleti központjának helyettes vezetője. Közülük 92-en a közterületekre előírt, 7-en a közösségi közlekedésre vonatkozó, 20-an pedig az üzleteket érintő maszkviselési rendelkezéseket hágták át. A vendéglátóhelyekre vonatkozó zárvatartási szabályok megszegésére viszont az elmúlt na nem volt példa.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette, egy járványügyi szakemberekből álló csoport egyeztetett Orbán Viktornál. Azt indítványozták, hogy

a bentlakásos szociális otthonok, intézmények azon lakói esetében, akiknél már kialakult a teljes védettség (a második adag oltóanyag beadását követően eltelt a kellő időtartam), engedélyezzék az intézmény elhagyását és a látogathatóságot.

Hangsúlyozta, ezt a javaslatot az operatív törzs is meg fogja tárgyalni, ezt követően születik döntés arról, hogy élnek-e vele, és ha igen, akkor mikortól.

Orbán Viktor szerint könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

A miniszterelnök szerint könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni, de az idősotthonokban lakók látogatásának kérdését meg fogják fontolni - mondta a miniszterelnök a saját közösségi oldalára feltett videóban. A miniszterelnök elmondta, hogy fontos nap a mai, mert ma kezdenek oltani a kínai vakcinával.

A tiszti főorvos asszony ismét aláhúzta, a harmadik hullám felszálló ágában vagyunk, az aktív esetszám, mely reggel 82 127 beteg volt, ismét növekszik. Viszont a Sinopharm vakcináit kiszállították a háziorvosokhoz, akik átlagosan 50-55 adag oltóanyagot kaptak, de van olyan praxis, ahová 70 vakcina jutott. A kiosztott oltóanyagok adagszáma függ a praxis összetételétől, így az oda tartozó idősek, a krónikus betegek és regisztráltak számától – magyarázta. Az AstraZeneca vakcinájából, melyet a 60 év alatti krónikus betegeknek adnak be, átlagosan 10 jut praxisonként – tette hozzá.

Kiemelte, sok idős embert fog keresni a napokban a háziorvosa vagy annak asszisztense, hogy vegyék fel az oltást. Müller Cecília nyomatékosan kérte, hogy ők jelenjenek meg a háziorvosuknál oltakozásra. Rámutatott, már az első adag oltóanyag is megindítja a szervezetben az ellenanyag-termelést, a második adag pedig ezt nagyban növeli. Ugyanakkor azt is kijelentette, nincsen 100 százalékos védettség.

Müller Cecília közölte, a kollégáinak köszönhetően a szennyvízmintában már ki tudják mutatni a koronavírus mutációit is. Ez alapján megállapították, a brit vírusvariáns jelen van Budapesten, Debrecenben, Tatabányán, Székesfehérvárott és Győrött, emelkedik a szintje Salgótarjánban és Szombathelyen, míg a többi városban magas szinten stagnál.

A bit vírusmutánst eddig 400 magyar állampolgár esetében azonosították, 34 főnél egy kevésbé fontos variánst mutattak ki, míg a cseh változat 9 fő szervezetében volt jelen. A brit mutáció esetben mindössze 10 esetben volt bizonyítható a kapcsolat egy utazással, ami a szakember szerint azt jelenti, hogy a brit variáns jelen van Magyarországon. A brazíliai és a dél-afrikai vírusváltozatot hazánkban eddig nem találták meg – tette hozzá. Aláhúzta,

a jelenleg használt oltóanyagok védettséget jelentenek a brit vírusmutánssal szemben.

Újságírói kérdésre Müller Cecília kimondottan kérte, hogy az autoimmun betegségben szenvedők is jelentkezzenek oltásra. Az ő esetükben szakemberek egyedileg fognak dönteni az olthatóságról. Elmondta, jelenlegi ismereteik alapján számukra elsősorban az mRNS alapú vakcinákat (Pfizer, Moderna) ajánlják az ő oltásukra, de ajánlják az AstraZeneca vektorvakcináját is, de – fűzte hozzá a tiszti főorvos – annak alkalmazási leirata szerint azt Magyarországon a 60 év alattiakon alkalmazzák. Leszögezte, ezt az ajánlást a jelenlegi ismeretek alapján teszik, a tudományos információk és a szakmai tudás azonban napról napra bővül.