Operatív törzs: a vizsgálatok száma naponta 10-12 ezerrel növekszik, mindenkinél elvégzik a vizsgálatot, aki gyanús

Operatív törzs: a vizsgálatok száma naponta 10-12 ezerrel növekszik, mindenkinél elvégzik a vizsgálatot, aki gyanús

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs a szokásos időben, 11:15-kor szerdán is megtartotta online sajtótájékoztatóját.

Kiss Róbert, rendőr alezredes közölte, a holnapi Kormányinfón jelentik be az ideiglenes schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról meghozott döntést. 

Hozzátette, Szlovénia bejelentette, hogy besorolástól függetlenül és teszteredmény nélkül beléphet az országba az a külföldi állampolgár, aki földtulajdonnal rendelkezik Szlovéniában, illetve a 10 napos házi karantén alól mentesülnek, akik ott dolgoznak, az árufuvarozásban résztvevők, valamint a diplomáciai konzulensek, az üzleti ügyekben érkezők, akiknek nem haladja meg a tartózkodása a 48 órát. 

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatait ismertette elsőként, miszerint: 8 elhunyt és 894 új fertőzött van, sajnos az elmúlt napokban 8-10 halálesettel kellett számolni, hiszen a kórházban ápoltak száma is folyamatosan nő. 773 fő a mai nap kórházban van, náluk középsúlyosan vagy súlyosan zajlik a megbetegedés, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen. Ezek a számok nem kedvezőek – értékelte az országos tisztifőorvos –,

az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak száma növekszik. 

A vizsgálatok száma naponta 10-12 ezerrel növekszik, s mindenkinél elvégzik a vizsgálatot, aki gyanús. 

Kifejtette továbbá, hogy jelenleg 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál van digitális tanrend a megbetegedések miatt.

Müller Cecília emlékeztetett, holnaptól elkezdődik az oktatási intézményekben a testhőmérés,

37,8 foknál magasabb érték esetén nem engedik be a gyerekeket az iskolába. Az első mérés után 15 perces várakozást követően megismétlik a mérést, majd, ha ez újra meghaladta a határértéket, hazaküldik a gyerekeket.

Hőkapukat is telepítenek, hogy minél több iskolást tudjanak egyszerre beengedni.

Újságírói kérdésre, miszerint lesz-e kötelező maszkviselés az edzőtermekben, Müller Cecília azt válaszolta, nem tervezik zárt sport klubokban kötelezővé tenni a maszkviselést. Azt javasolta továbbá, érdemes figyelni a szellőztetésre, a gépeknek megfelelő távolságra kell elhelyezni egymástól, illetve szabályozni lehet, hogy egyszerre hányan lehetnek a teremben. Ezen túl a szabadban történő sportolást ajánlja.

A koronavírus és az influenza együttes jelenléte kapcsán elmondta, a koronavírus az egész szervezetet támadja, és azt is látták, az erek belső falán okoz gyulladást.

Amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni, a szezonális influenza elleni oltás október második felétől elérhető ingyenesen a háziorvosoknál. Ha a kettő vírus egyszerre támadja meg a szervezetet, sokkal több szövődménnyel járhat

– fogalmazott.

A tisztifőorvos arra is kitért, ha a pozitív gyermeknek tünete is volt, akkor kérik az iskolába való visszatérés esetén a negatív eredményt. De tünetmentesnél, kontaktszemélynél 10 nap után visszatérhet a gyerek az iskolába. 

A tájékoztatón szó esett továbbá arról is, hogy tegnap Müller Cecília elmondta, a 32. héten, nyáron volt a legalacsonyabb a megbetegedések száma, de a 34-ről 35-re és 35-ről 36-ra tapasztalhattuk azt, hogy háromszorozódott a pozitív esetek száma, az emelkedés mértéke aztán lassult és 1-nél alig volt magasabb a reprodukciós ráta.

A lassulásról újra nem beszélt, de a reprodukciós ráta kapcsán megjegyezte, a visszatekintést a járványügyi adatok alapján számították ki.