Operatív törzs: Eddig 200 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra

Operatív törzs: Eddig 200 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra

Kérem bízzanak a vakcinában. Két ünnep között érkezik az első 35 ezer darab oltóanyag, majd folyamatosan szállítják a vakcinát

- mondta Müller Cecília, aki az elmúlt napokban oltásügyi szervezési feladatok miatt volt távol.

Az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette azt, amit Orbán Viktor reggel már közölt, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az oltás a -70 fok körüli hőmérsékleten tárolt Pfizer-vakcinával.

Ezt a védőoltást kétszer kell beadni, amennyi vakcina érkezik, annak a számnak a felét tudjuk beadni, három héttel később ugyanazok az érintettek kapják az oltások másik felét

- hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Megköszönte, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra, és azoknak is megköszönte, akik papír alapon válaszolnak.

A vakcina működését úgy írta le, hogy az oltóanyagban a vírus "elölt" állapotban van jelen, mégis kiváltja a szervezetből az immunválaszt, hogy amikor a vírus később megérkezik, a memóriasejtek már működésben legyenek. 

Elhangzott, hogy a napi adatok alapján továbbra is "platón" van a járvány. Nem csökken a kórházban lévők száma, amit szintén intő jelnek nevezett Müller Cecília.

4428 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 295 977-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 187, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 725-re emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 89 814, az aktív fertőzötteké 198 438. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka az elhunytak 20 százaléka a gyógyultak 23 százaléka a budapesti. 7 335 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 564-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos nem javasolja, hogy karácsonykor nagy családok összegyűljenek különböző háztartásokból, és arra intett, hogy a karácsonyi bevásárláskor, a forgatagban is vigyázni kell egymásra, magunkra.

Megismételte, a karácsonyi korlátozásokról hétfőn a miniszterelnök tesz bejelentést.

238 maszkos szabálysértőt találtak az elmúlt huszonnégy órában, 286 olyan emberrel szemben intézkedtek, akik vétettek a kijárási tilalom ellen, és 9 ember helytelen módon csoportosult csütörtökön

- közölte Gál Kristóf, az ORFK-szóvivője.