Müller Cecília szerint igénybe lehet venni a fürdőhelyeket, de csak a szigorú szabályok betartásával

Müller Cecília szerint igénybe lehet venni a fürdőhelyeket, de csak a szigorú szabályok betartásával

A legfrissebb adatok ismertetésével kezdte napi szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol a tisztifőorvos, Müller Cecília elmondta, hogy napról-napra csökken az új fertőzöttek száma, ezért van ok a bizakodásra.

Az adatok szerint: 

  • 3150 főre nőtt a hazánkban a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma,
  • 10 fővel emelkedett az elhunytak száma,
  • ugyanakkor 801 személy már felgyógyult a betegségből,
  • míg jelenleg 50-en vannak lélegeztetőgépen. 

Müller Cecília szerint leginkább az idősotthonok és a kórházak vannak kitéve a fertőzésnek, ott különösen fontos a védőfelszerelések helyes használata.

A speciális maszkok az egészségügyben hasznosak. Utcai használatuk nem javasolt

- mondta a szakember.

A házi készítésű maszkokról szólva elsőként azt hangsúlyozta: aki beteg, ne menjen sehova, még maszkban sem. Aki pedig házi készítésű maszkot használ, helyesen tegye: szorosan, orrát száját eltakarva helyezze fel, és ne nyúlkáljon hozzá. A maszk felvétele előtt és levétele után is alaposan kezet kell mosni. A pamutból, textilből készült maszk 60 fokos vízben kimosva újra használható - mondta.

Az országos tisztifőorvos hosszasan beszélt arról, hogy milyen feltételekkel nyithatnak ki a vidéki strandok  Leszögezte: a strandokra, illetve fürdőzőhelyekre a járványmentes időszakban is szigorú törvényi előírások vonatkoznak.

Müller Cecília szerint az egészségügyi feltételek betartása érdekében, egy személyre legalább négy négyzetméternyi vízfelületnek kell jutnia. Az öltözőkkel kapcsolatban azt mondta, hogy külön kell figyelni rá, mert ezek általában zárt helyek, de ettől függetlenül még lehet őket használni. A belépéshez használt karórákat azonban minden használat után fertőtleníteni kell.

Kiss Róbert rendőr alezredes azzal kezdte a tájékoztatást, hogy az új agrárrendelet értelmében a szomszédos országokból beléphetnek a mezőgazdasági munkások Magyarországra, a záhonyi, illetve a nagylaki határátkelőn. Azonban ehhez 48 órával előtte a munkáltatónak értesítenie kell a hatóságokat. A dolgozóknak egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, majd 14 napra házi karanténba kell vonulniuk. Ez idő alatt a munkáltatónak kell biztosítania a szállítást, az étkezést és koronavírus-fertőzés gyanúja esetén egy órán belül értesítenie kell a hatóságokat.

A hatósági adatokat ismertetve kiderült, hogy:

  • jelenleg 10956 személy van hatósági házi karanténban,
  • és 1545 esetben sértették meg a szabályokat. 

Az "atipikus tünetekkel" kapcsolatban Müller elmondta, hogy általában fáradtság, gyengeség, enyhe torokkaparás, száraz köhögés jelenik meg, ami minden korosztályban előfordulhat. 

A konditermekről azt mondta, fokozottan figyelni kell arra, hogy ne legyenek túlzsúfoltak az edzőtermek, míg a zuhanyzókat ne egy időben használják a sportolni kívánó emberek. 

A piacok esetében arra kért mindenkit a tisztifőorvos, hogy tartsák meg a vásárlók a kellő távolságot, illetve ha lehetséges, viseljenek maszkot. 

A tesztelési protokoll esetleges változtatására Müller Cecília közölte, hogy

nem változik az eljárásrend.

A vizsgálatokat a szabály szerint az orvosok kérhetik, tehát annyi tesztet végeznek el a laboratóriumok, amennyit tőlük kérnek. Müller elismerte, hogy ingadozik a napi laboratóriumi vizsgálatok száma. Állítása szerint ez napi 1600 és 5400 között alakul, de az elmúlt éjszaka például jóval több volt. 

Tényleg közmunkásnak és katonának küldi a munkanélkülieket a kormány

Megemelik a közfoglalkoztatottak számát a jelenlegi 90 ezerről azért, hogy munkát adhassanak a munkanélkülieknek. Akinek nem közmunka jut, az mehet Honvédséghez katonának, ennek érdekében megemelik a szerződéses katonák számát - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.