Die Presse: Orbán akkunagyhatalmi álma olyan, mint a kényszeriparosítás a kommunizmusban

Die Presse: Orbán akkunagyhatalmi álma olyan, mint a kényszeriparosítás a kommunizmusban

A konzervatív osztrák lap szerint már látszanak az Orbán-kormány keleti nyitásának eredményei: nem csak a nyugattal való viszonyunk romlott meg, de egyre több az ázsiai nagyvállalat és vendégmunkás Magyarországon.

Az osztrák sajtó egyik legismertebb képviselője szerdán megjelent cikkében Orbán Viktor Magyarország akkumulátornagyhatalommá válásáról szőt terveit és a helyzet jelenlegi állását vette górcső alá. Szerintük ez olyan, mint a kényszeriparosítás volt a kommunizmus idején.

Orbán Viktor jobboldali, nacionalista kormánya 2010-es hatalomra kerülése óta nemcsak a korábbi balliberális kormányok nyugat-orientált gazdaságpolitikáját vetette el, hanem kihirdette az ország „keleti nyitását”. Azóta komoly erőfeszítéseket teszne a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítésére Oroszországgal, Törökországgal és az ázsiai térséggel, leginkább Kínával – írta a Die Presse. A magyar kormány egyben azt is elhatározta, hogy „csökkenteni kell az EU-tól való függőséget”.

13 év után már jól látható a „keleti nyitás” eredménye. Egyrészt számos ázsiai nagyvállalat telepedett le Magyarországon, másrészt ázsiai „vendégmunkások” tömegei dolgoznak a magyar munkaerőpiacon.

Sokukat a kormány által stratégiai jelentőségűvé minősített iparágban, a lítium-ion akkumulátorok gyártásában alkalmazzák – tette hozzá a lap. Orbán elhatározta, hogy Magyarország akkumulátornagyhatalom lesz, de szakértők szerint az országban hiányoznak ennek az előfeltételei – mutatott rá a Die Presse újságírója.

(Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sanghajban 2018. november 5-én. MTI/Hszinhua)