Orbán egy olyan romos épület előtt kampányolt, amelynek felújítását már hét éve is megígérte

Orbán egy olyan romos épület előtt kampányolt, amelynek felújítását már hét éve is megígérte

Szentendrén az omladozó dalmát kereskedőház, illetve galléria előtt szelfizett titokban összeverbuvált hívei körében Orbán Viktor. Ciki, hogy a felállványozott épület felújítását már 2017-ben megígérte, de azóta sem történt semmi.

Lassan beomlik a még üzemelő könyvespolc plafonja a szentendrei dalmát kereskedőházban. Legalábbis, ha valaki rámerészkedne a fenti szobák padlójára, csakhogy az épület nagy része le van zárva. Olyan rossz az állapota, hogy nem lehet használni, és ha hamarosan nem csinálnak valamit, akkor menthetetlenül az enyészeté lesz a Szentendre főterít díszítő, 1720-ban épült ház.

Orbán Viktor titkos országjárásán Szentendrére is ellátogatott, ahol a főtérre rendelt káderekkel és kisbabákkal pózolt a romos dalmát kereskedőház előtt.

A fideszes miniszterelnök múlt héten Hajrá, Szentendre címmel tett ki egy képet a facebook-oldalára, amin a város ikonikus épülete, a Kereskedőház a díszlet. A Fő téren keleti oldalán álló épület szörnyű állapotban van, ezért nagy öröm volt a városban, amikor 2017-ben egy kormányhatározattal úgy döntöttek, 2,6 milliárd forintot biztosítanának a felújítására. 2019-ben leváltották Szentendre addigi fideszes városvezetését, így a pénz is maradt ahol volt, a kereskedőház állapota pedig tovább romlott.

Fülöp Zsolt ellenzéki polgármester képein látszik, hogy a jobb sorsra érdemes épület már nem sokat bír ki.

Vitályos Eszter a választókerület nem régiben kormányszóvivővé kinevezett képviselője az RTL-nek azt mondta, „az épület rekonstrukciója bekerül a 10 éves felújítási kormányprogramba”. Fülöp Zsolt ellenzéki polgármester szerint az épület addigra összedőlhet.

Rálépni szigorúan tilos, mert beszakadhat, és akkor a könyvesboltban kötünk ki

– mutatta az emeleti szobák rossz állapotú padlóját Szentendre polgármestere a híradó felvételein.

Ezeken az is látszik, hogy a tetőszerkezet is felújításra szorul. A gerendák öregek, sok helyen hiányoznak a cserepek, a plafon sok helyütt beázik. Már hét éve sem volt jó állapotban az épület, de az akkor beígért 2,6 milliárd forint azóta sem érkezett meg a városhoz.

Az ellenzéki polgármester szerint az épület felújítása nem halogatható tovább. „Olyan állapotban van ez a ház, ami nem bír ki újabb tízéveket” – fogalmazott. Az ügy előmozdítása érdekében petíciót is indítottak Szentendrén, amely online is aláírható.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)