Orbán-recept: Gyalázza az EU-t, uniós pénzből emeli a tanárbért, végül ezzel a béremeléssel reklámozza magát

Orbán-recept: Gyalázza az EU-t, uniós pénzből emeli a tanárbért, végül ezzel a béremeléssel reklámozza magát

Újabb propagandakampányt indít az Orbán-kormány. Ezt már megszokhattuk. Csakhogy ezúttal azzal a pedagógus-béremeléssel kezdi fényezni magát a Fidesz, amelyre az általa gyalázott Európai Unió adta a pénzt.

Továbbtanulás és pályaválasztás előtt álló fiatalok körében tervezi vonzóbbá tenni a pedagóguspályát a kabinet – tudta meg a Belügyminisztériumtól a Népszava. A lap azért kereste meg a Belügyminisztériumot, mert megjelent a honlapjukon egy új tájékoztató anyag a pedagógus életpályamodellről.

Más tollával ékeskednek:

A kormány képtelen volt előteremteni saját forrást a tanárok béremelésére. EU-s pénzre volt szükségük hozzá. Most mégis verik a mellüket.

A portál emlékeztet: az Orbán-kormány magyar és uniós források felhasználásával több mint 100 millió forintból indít kommunikációs kampányt. Erről ITT írtunk korábban. Ebben többek között az uniós támogatási programban megvalósuló pedagógus-béremelésről tájékoztatják a lakosságot rendezvények szervezésével, a nyomtatott és online médiában, televíziós csatornákon megjelenő tartalmakkal. A projekt nyitórendezvényét március 19-én tartották. Erről csak kormányzati hírforrások beszámolóiból lehet olvasni, amelyekben kormányzati szereplők örömteli nyilatkozatai olvashatók.

Megkérdezték a Pintér-féle belügytől azt is, a nagy tájékoztatás során szót kaphatnak-e a nem kormányközeli civil, szakmai és érdekvédelmi szervezetek képviselői. Kiderült, hogy a nyitórendezvényen felszólalhatott a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) egyik alelnöke. Tóth Tünde a ugyanakkor azt mondta, nem lepte meg, hogy felszólalását kihagyták a kormányzati híradásokból, ugyanis kritizálta a pedagógusbéremelés ügyében lebonyolított társadalmi párbeszédet, ami szerinte sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg az elvárásoknak.

Egyebek mellett arról beszéltem, az egyeztetéseken nem tudunk megegyezni semmiben, mert a kormányzati tárgyalópartnereink nincsenek döntési helyzetben, előkészítő anyagokat, de még a tárgyalásokról szóló jegyzőkönyveket sem kapjuk meg. Szakmai javaslataink nagy részét pedig nem fogadja el a kormány

– fogalmazott a PSZ alelnöke.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én. MTI/Fischer Zoltán)