Orbán Viktor a Türk-csúcsra készül, el is indult a kazah fővárosba

Orbán Viktor a Türk-csúcsra készül, el is indult a kazah fővárosba

A kormányfő több miniszterével együtt Kazahsztánban tárgyal, hogy részt vegyen a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján.

Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

A magyar delegáció, melynek tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is - tárgyalásokat folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, Alikhan Szmailov miniszterelnökkel és Jerlan Kosanov parlamenti elnökkel.

Magyarország és Kazahsztán szorosan együttműködik az energetika területén. 2023 januárjában a békés célú nukleáris energia használatának oktatásáról szóló egyetértési nyilatkozatot írtak alá

- emlékeztetett a sajtófőnök, hozzátéve, hogy vállalati szinten is kiemelkedő az energetikai együttműködés, számos érdekelt magyar cég van jelen a kazah piacon.

Havasi közlése szerint az oktatás is az államközi kapcsolatok egyik kiemelt területe, az asztanai tárgyalások során aláírják a 2024-2026 közötti időszakra vonatkozó Stipendium Hungaricum megállapodást, valamint folyamatban van több magyar egyetem kazahsztáni megjelenésének előkészítése is.

A Türk Államok Szervezetének "türk idő" vagy "türk éra" mottóval megrendezett pénteki csúcstalálkozója a szervezet honlapja szerint "kulcsfontosságú platformként szolgál majd a széleskörű napirendről szóló magas szintű megbeszélésekhez. A vezetők sarkalatos kérdésekben döntenek, megállapodásokat véglegesítenek olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem, a közlekedés és a vámügy". A türk államok - Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Magyarország, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán - vezetői a régión belüli és azon túli politikai és gazdasági fejleményekről is tárgyalnak majd - olvasható a közleményben.

"Nem fogunk unatkozni a következő két napban sem"

- írta a kazahsztáni látogatásról Szijjártó Péter a Facebookon. A külügyminiszter még arról is beszámolt, hogy majd "átadják a Petőfi utcát".

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b4) fogadja a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójának résztvevőit a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 19-én. A kormányfő mellett balról jobbra: Rusztemov Nurbah, Kazahsztán magyarországi nagykövete, Elmar Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszter, Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára, Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)