Orbán Viktor aláírta a rendeletet, honnan fogadunk be vendégmunkásokat a jövőben

Orbán Viktor aláírta a rendeletet, honnan fogadunk be vendégmunkásokat a jövőben

A harmadik országból hazánkba érkezőket Indonéziából, Kirgizisztánból, de még Venezuelából is tárt karokkal várja a Fidesz dominálta kormány, nyilván Ukrajna és Oroszország mellett.

Két lista is napvilágot látott a Magyar Közlöny legújabb, hétfői számában, amely a Magyarországra érkező vendégmunkásokra vonatkozik, akikkel enyhíteni igyekeznek a munkaerőhiány okozta problémákat.

A szóban forgó rendeletet a miniszterelnök maga írta alá.

Az Orbán Viktor vezette kormány egyrészt összeállította, hogy a Nemzeti Kártya segítségével mely országokból utazhatnak be és tartózkodhatnak Magyarországon vendégmunkások. Másrészt a vendégmunkások tartózkodási engedélyével foglalkoztatható személyek hazánkba invitálásáról is döntött a fideszes kabinet.

Ahogy arra az Index emlékeztet, a tavaly elfogadott vendégmunkástörvény értelmében a harmadik országbeli állampolgárokat a Nemzeti Kártya 180 napon belül, 90 napot meghaladó, de legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosítja fel Magyarországon. Legalábbis egyhuzamban. A fentiek azokra a vendégmunkásokra érvényesek, akik munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást, vagy gazdasági társaság tulajdonosaként, vezető tisztségviselőként végeznek tényleges munkát.

A Nemzeti Kártyával foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok az alábbi országokból jöhetnek:

🔴 Bosznia-Hercegovina,

🔴 az Észak-macedón Köztársaság,

🔴 a Belarusz Köztársaság,

🔴 Moldova,

🔴 a Montenegrói Köztársaság,

🔴 az Oroszországi Föderáció,

🔴 Szerbia

🔴 és Ukrajna.

Az Orbán-kormány a Magyarország területén általános vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel foglalkoztathatók listáját is közzétette:

🔴 Fülöp-szigetek,

🔴 az Indonéz Köztársaság,

🔴 a Kazah Köztársaság,

🔴 Mongólia,

🔴 a Vietnámi Szocialista Köztársaság,

🔴 a Brazil Szövetségi Köztársaság,

🔴 Georgia (Grúzia),

🔴 a Kirgiz Köztársaság,

🔴 a Venezuelai Bolivári Köztársaság,

🔴 és a Kolumbiai Köztársaság.

Mint ismert, néhány hónapja már tudható, hogy a harmadik világ bevándorlóinak száma drasztikusan megszaporodott hazánkban, mivel például a Fülöp-szigetekiek már ötször többen élnek itt, mint egy évvel korábban. Ráadásul Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beismerte, 2030-ra 300 ezer ember hiányozhat a hazai munkaerőpiacról, így az Orbán-kormány foglalkoztatáspolitikája látványos kudarcot vallott az elmúlt években.

(Címlapkép: Orbán Viktor. Béli Balázs/Alfahír)