Orbán Viktor szerint tűzszünet esetén az infláció is gyorsabban csökkenne 1-3 százalék közé

Orbán Viktor szerint tűzszünet esetén az infláció is gyorsabban csökkenne 1-3 százalék közé

A miniszterelnök elmondása szerint nemcsak szurkolt Erdogannak, hanem "erősen és sokat" imádkozott is a győzelméért.

Ha tűzszünet lenne Ukrajnában és megkezdődnének a béketárgyalások, akkor könnyebb lenne a gazdasági helyzet és az infláció is sokkal gyorsabban csökkenne 1-3 százalék közé - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában az MTI szerint.

A kormányfő célként jelölte meg, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Közölte, az egy számjegyű infláció nagy vállalása a kormánynak.

Elmondta, az inflációt a háború vitte fel az egész világon, miután megemelkedtek az energiaárak, így mindennek megemelkedett az ára.

Orbán Viktor hozzátette, a háború nagyon durva fázisába lépett, és amikor "itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük".

Háború nélkül "boldogabb" büdzsénk lenne

Brüsszelből azt javasolják, hogy "lényegében tegyük tönkre" a magyar gazdaságot, az embereket, a családokat, a nyugdíjasokat. Amit kérnek, az megszorítás - véli a miniszterelnök.

Hangsúlyozta:

ha nem lenne háború, akkor szerinte a jövő évi egy sokkal boldogabb költségvetés lenne,

"de így sem lehetünk vele elégedetlenek, mert mindent, ami fontos a számunkra, azt meg tudjuk védeni" 2024-ben, a háború ellenére is.

A kormányfő kifejtette: háborús idők vannak, védekezni kell, meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét, mert a nyugdíjasok nem tudnak pluszmunkával magukon segíteni. "Ezért fordultak szembe a nyugdíjasok az egész baloldallal és váltak tulajdonképpen a nemzeti tábor híveivé, és támogatják a nemzeti gazdaságpolitikát" - fogalmazott.

Kiemelte: meg kell védeni a családokat is, hiszen a gyerekek nevelése mindig komoly költség és a családok megérdemlik, hogy a kormány megvédje őket. Tehát a 2024-es büdzsé egy védelmi költségvetés - jelentette ki Orbán Viktor.

Háborús ösvény

Közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak - magyarázta a miniszterelnök.

Kiemelte: nyugati vezetők olyan mértékig lovallták bele magukat abba, hogy az ukrajnai háborút meg lehet nyerni a jelenlegi módszerrel - "az ukránok harcolnak, a Nyugat meg adja nekik a pénzt meg a fegyvert" -, hogy "erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz".

Ez nem a mi dolgunk; szerintem mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladunk - fogalmazott a miniszterelnök, annak a véleményének adva hangot, hogy számos nyugati államban "a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét" és leváltják a háborúpárti kormányokat.

Egész Európa, az emberek nagy többsége nem áll a háború pártján. Lehet, hogy erkölcsileg igazat ad Ukrajnának, jó okkal mondja azt, hogy Ukrajna a megtámadott fél, Oroszország pedig az agresszor, és igazságot szeretnénk. A kormányfő szerint ebben az európai közvélemény egy hangon beszél és gondolkodik. De hogy mit kell tenni, mit kell vállalni és mit szabad vállalni, ebben megoszlik az európai közvélemény - fogalmazott Orbán Viktor.

Imádkozott Erdogan győzelméért

Tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti és "Soros embere" volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta:

"óriási megkönnyebbüléssel" fogadta Erdogan újraválasztását, nemcsak szurkolt neki, hanem "erősen és sokat" imádkozott is a győzelméért.

Hangsúlyozta, szerinte Erdogan ellenfele "Soros György embere" volt, az ő győzelme esetén pedig a Törökországban élő négymillió menekültből pillanatok alatt megindult volna "egy-kettő-hárommillió", akik "már nyáron itt lennének a magyar határon". "Ránk eresztették volna őket és megnézhettük volna magunkat" - fogalmazott Orbán.

Arra is felhívta a figyelmet: az orosz gáz délről jön, Törökországon keresztül, és ha ott egy amerikapárti vagy Soros György által támogatott vezető van, akkor erősen kétséges, hogy eljut-e a gáz Magyarországra és Szerbiába.

Úgy látja, ha nem Erdogan nyer, akkor kaptak volna egy háborúpárti török elnököt, ennek következményei pedig beláthatatlanok. A török elnöknek van esélye arra, hogy közvetítsen az ukránok és az oroszok között, ahogyan korábban a gabonaválság ügyében ezt meg is tette - fejtegette a miniszterelnök.

(Címlapkép: Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)