Orbán Viktor vasárnap Kínába utazott, a legnagyobb kínai cégek és bankok vezetőivel is találkozik

Orbán Viktor vasárnap Kínába utazott, a legnagyobb kínai cégek és bankok vezetőivel is találkozik

Pekingben tárgyal a miniszterelnök az Egy övezet, egy út fórumon, immár harmadik alkalommal.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Pekingbe utazott, ahol részt vesz az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján, valamint hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a kínai gazdasági kezdeményezés előző két csúcstalálkozóján is részt vett és felszólalt, 2017-ben illetve 2019-ben. Magyarország a jövőben is része kíván maradni a nagy távlatokat rejtő együttműködésnek - írta közleményében a komrányfő sajtófőnöke.

Havasi kiemelte: Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, ráadásul

2023-ban ismét Kína lett hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője. Kínai tulajdonosi hátterű vállalkozások közel 20 ezer embernek adnak munkát Magyarországon

- méltatta Havasi Bertalan a keleti nyitást. Tájékoztatása alapján a miniszterelnök Pekingben kétoldalú tárgyalásokat is folytat; elsőként Li Csiang miniszterelnökkel majd Hszi Csin-ping államfővel. Programja során Orbán emellett találkozókat bonyolít a legnagyobb kínai vállalatok és bankok vezetőivel is.

Az Egy övezet, egy út csúcstalálkozón Szijjártó Péter is részt vesz, Facebook-oldalán azt írta, szerinte új világrend van kialakulóban.

Sajnos komoly a veszélye annak, hogy a világ újra blokkokra fog osztódni. Ez nekünk nagyon rossz lenne – ebben van történelmi tapasztalatunk.

- magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter, aki úgy látja, az, hogy hogyan néz majd ki ez a világrend, ma még teljesen bizonytalan, viszont Kelet és Nyugat együttműködését nélkülözhetetlennek tartja.

Ahogy arról beszámoltunk, a miniszterelnök várhatóan egyetlen uniós vezetőként Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozhat majd az eseményen.

Nemrégiben Szijjártó Péter pedig Hongkongban járt, ahol kínai politikusokkal és gazdasági vezetőkkel találkozott. Akkor többek között a kínai tulajdonú hazai akkumulátorgyártást hozta fel pozitív európai példaként.

(Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)