Orbán elismerte: elszámoltatás nincs, de privatizáció az lesz

Nincs elszámoltatás

Mivel a fidesz a vasárnapi időközi országgyűlési választás jobbikos esélyei miatt igencsak maga alatt van, a kormányfő is beszállt a kampányba, és a térségbe látogatott. Ekkor a TV Ajkának adott, még csütörtökön rögzített interjújában az MTI szerint arra a kérdésre, hogy mi a kormányzati álláspont a Mal Zrt.-vel kapcsolatban, úgy válaszolt: nehéz döntéseket kellett meghozni, a "felelősségre vonás (...) nagyon lassan halad", ahogy az idő múlik, úgy látja, mintha "senki nem került volna rács mögé", mintha "senki emberfia nem viselne felelősséget azért, ami történt", és ez fáj neki. Hozzátette: "majd meglátjuk, hogyan zárulnak ezek az eljárások".

De lesz privatizáció

A gyárral kapcsolatban azt mondta: be kellett látni egy idő után, hogy a modern világban egy állami tulajdonú cég nehézkes és lassú, sokkal gyorsabban kell döntéseket hozni, ezért arra törekszenek, hogy a gyár minél több része kerüljön ismét magánkézbe, úgy, hogy megmaradnak a munkahelyek.

A kormányfő több települést is felkeresett a körzetben az időközi választás előtt, az ezzel kapcsolatos kérdésre azt mondta: egy miniszterelnöknek az a dolga, hogy minden kampányban részt vegyen, nem szereti azokat a miniszterelnököket, akik elbújnak kampány idején, "bele kell állni", és el kell menni mindenhová, ahová lehet.

Ennek ellenére az előző választások során Orbán Viktor nem volt hajlandó egyszer sem nyilvánosan vitázni, egyik ellenzéki jelölttel sem.

Az aktuális fideszes kommunikáció arra épül, hogy a választókat arról próbálják meggyőzni, a térségek csak fideszes képviselőkkel érhetnek el eredményt. Ennek - szerencsére - már párszor bebizonyosodott az ellenkezője, de Orbán Viktor azért elmondta, hogy a kormánypárti képviselők könnyebben tudnak vele és minisztereivel beszélni, mint egy ellenzéki politikus, ezért - noha ő a világért sem befolyásolna senkit - azt ajánlja, hogy rájuk szavazzanak. A felmérések szerint viszont a térségben nem sokan hallgatnak rá, mert összesítésben a Jobbik jelöltje, Rig Lajos lehet a befutó, bár tény, hogy a verseny nagyon szoros a Fidesz és a Jobbik között.