Orbán Győző bányacégéből is kimarkoltak 1,8 milliárd forint osztalékot

Orbán Győző bányacégéből is kimarkoltak 1,8 milliárd forint osztalékot

Nem ment kimondottan rosszul tavaly az Orbán Viktor édesapjának érdekeltségébe tartozó bányacégnek, ugyanis elég csinos kis összeget sikeredett kivenni belőle osztalékként. A 444.hu arról ír, hogy a Dolomit Kőbányászati Kft. 2021-re vonatkozó beszámolójából kiderül, 

az Orbán Győzőhöz kapcsolódó cég 2020-hoz képest 43 százalékos gyarapodást ért el, azaz rekorddal felérő 5 milliárd forintra hízott a forgalma, az ebből származó profit pedig 1,8 milliárd forint lett.

Az Orbán család bányacégének is nevezett társaság tavalyelőtt még mindössze 3 milliárd 513 milliós árbevétellel és 1 milliárd 136 millió forintos adózott eredménnyel zárt.

Csak a kövek eladásából 4,3 milliárd forint bevétele keletkezett a családi bányacégnek, s ki is vették a busás nyereséget. Az 1,8 milliárd forint osztalékról kivételéről egész pontosan május 18-án döntöttek. A lap ugyanakkor rámutat, hogy a vállalkozásban a miniszterelnök apja csak a többségi tulajdonos. Nem olyan rég pedig egy új ügyvezetőt is avattak a Dolomitban, így annak vezetése természetesen változatlanul a családban maradt.

Új nemzedék: Orbán unokaöccse is ügyvezetővé vált a Dolomit Kft.-ben

Ügyvezetővé avanzsált az Orbán család harmadik generációjába tartozó Orbán Dávid a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-ben, a família legnagyobb bányászati cégében. Forrásai alapján a 444.hu azt írja, január elsejével már három ügyvezetője van a cégnek: Orbán Győző Bálint, aki Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző, a kormányfő öccse, és az 1987-es születésű unokaöccse, a fivére részéről.