Akár 70 százalékkal is drágábban ajánlhatja építőanyagait Orbán Viktor apjának cége

Akár 70 százalékkal is drágábban ajánlhatja építőanyagait Orbán Viktor apjának cége

A Direkt 36 gazdasági portál összesítései szerint Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai.

Az idősebb Orbán Győző többségi tulajdonában álló bányacég a kitermelt dolomitzúzalék mellett különböző betontermékeket is árusít. A cég az utóbbi időben, természetesen gyakori beszállítója a nagy állami beruházásoknak. 

A lapnak több forrás is kiemelte, hogy Orbán apjának cége jó minőségű építőanyagokat árul, és a termékeinek magas ára ellenére is keresett partner. Az elmúlt években látványos növekedést produkált, a nyereségesség tekintetében lényegében a teljes konkurenciát lekörözte. A cég tavalyi bevételének közel 45 százaléka volt profit.

A kutatást a Dolomit Kft. hivatalos árlistájára alapozták. Bár ezt a listát az interneten nem publikálják, de a cég portájánál lévő szórólapállványra több példányt is kiraktak belőle, ezekből vettek egyet, amikor is Gántra utaztak megkérdezni Orbán Győzőt az állami megrendeléseiről, de a miniszterelnök édesapja csak annyit jelezett az újságíróknak, hogy fogytán van a türelme.

A Direkt 36 több piaci szereplő árait is megnézte, az összehasonlításhoz a csatornázási munkákhoz felhasznált aknamagasító elemet, más néven aknagyűrűt vették, amely mindegyik cég kínálatában megtalálható különböző méretekben. Hozzátették, hogy pont ilyen aknagyűrűt használtak fel akkor is, amikor Kulcson szennyvízcsatornát építettek Mészáros Lőrinc egyik cégének vezetésével.

Az összehasonlításokból megállapítható, hogy jelenleg Orbán apjának cége árulja a legdrágábban ezeket az építőanyagokat,

akár a versenytársainál 19-72 százalékkal is magasabb áron.