Orbán beszélt a koronavírusról, a menekültekről, a börtönökről és Gyöngyöspatáról is

Orbán beszélt a koronavírusról, a menekültekről, a börtönökről és Gyöngyöspatáról is

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában a koronavírusról kijelentette:

nincs baj, de a legrosszabbra is fel kell készülnünk.

A kormányfő szerint „az egész világ egy nagy falu, ami az egyik végében történik, az pillanatok alatt átér a másik végére".

Koronavírus: átlépte a kétszázat a halálos áldozatok száma

Kétszáztizenháromra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké péntekre virradóra Kínában - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb összesítésében. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel 204-re nőtt a vírusos megbetegedésben elhunytak száma. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset.

A szerdai kormányülésen döntés született arról, hogy feláll az operatív törzs Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével, a tagok között az országos tisztifőorvossal – ez péntek reggel meg is történt.

Orbán kijelentette, hogy komolyan kell venni az ügyet, „ne engedjük elbagatellizálni a dolgot”. Össze kell hangolni a szükséges idegenrendészeti, közegészségügyi és közigazgatási lépéseket, főleg a krónikus betegekre és az idősekre kell figyelni.

Soros-hálózat

A röszkei határincidensről Orbán elmondta, nem akar nagyon fixáltnak tűnni, de

a vak is láthatja, hogy a Soros-hálózat szervezi a migrációt a Balkánon.

Figyelmeztető lövésekkel állítottak meg egy nagyobb migránscsoportot a magyar határnál

Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le - írja a Police.hu. A rendőrség információi szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni.

Börtönök

A kormányfő a leghatározottabban lépne fel „a börtönbiznisz” ellen, képtelenségnek tartja, hogy

magukat ügyvédnek nevező emberek 12 ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen, különféle kínzásokra hivatkozva.

„Nem szívesen fizetek egyetlen fillért sem erre a célra” – tette hozzá.

Saját törvényét szegi meg a kormány: felfüggeszti a börtönkártérítéseket

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Ez az első és legfontosabb lépés a "börtönbiznisz" megállítására - tette hozzá.

A január 26-i győri időközi polgármesterválasztásról is szót ejtett, biztos benne, hogy a győztes fideszes, Dézsi Csaba András helyre fogja állítani az erkölcsileg megroppant Győr régi fényét.

A gyöngyöspatai állapotokat áldatlannak nevezte, szerinte azok kaphatnak bírói ítélet alapján milliókat, „akik lehetetlenné tették, hogy a gyermekek rendesen tanuljanak”. Ezt a helyzetet megfordítaná a kormány, miniszterelnöki megbízottnak kérte fel a térség fideszes honatyáját, Horváth Lászlót, hogy a hasonló esetek felderítése után állítson össze javaslatokat.

Nem kérnek a kormány ajánlatából, ragaszkodnak a pénzhez a gyöngyöspatai romák

Szombaton gyűlést tartottak Gyöngyöspatán azon roma családok számára, akiknek az iskolai szegregációs perben kártérítést ítélt meg a bíróság. Az érintetteknek elmagyarázták, hogy jelenleg milyen lehetőségeik vannak és megkérdezték őket, hogy mit gondolnak a kormány ajánlatáról, miszerint nem pénzben, hanem képzésekkel kárpótolnák őket, amiért a roma gyerekeket 2004 és 2017 között elkülönítve oktatták a helyi általános iskolában.