Orbán Viktor szerint a magyar demokrácia helyzete kiváló

Orbán Viktor szerint a magyar demokrácia helyzete kiváló

A magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz, és megfelel a demokrácia európai követelményeinek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 15. Bledi Stratégiai Fórumon.

Európában nehezen értjük meg, hogy - az Egyesült Államokkal és Kínával ellentétben - nem vagyunk képesek gyökeresen megváltoztatni a játékszabályokat

- értékelt a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerint ennek az az oka, hogy nincsen közös európai hadsereg és ahhoz kapcsolódó tudományos-innovatív központok, amelyek a technológiai fejlődés motorjai lehetnének. Jelenlegi helyzetünk és az abból fakadó következmények pontosítása egyelőre tisztázásra vár - tette hozzá.

A magyar demokráciával kapcsolatos moderátori kérdésre úgy felelt a miniszterelnök, hogy véleménye szerint  Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc:

"Azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat a liberális nézetekkel szemben. Azért harcolunk, hogy ne csak egy, mindenki által elfogadott szemszögből vizsgálhassuk az európai intézményeket és politikát, és lehessen vitázni olyan fogalmakról, mint a család, nemzet, kulturális hagyományok, vallás és migráció"

- magyarázta. A kormányfő azt mondta, hogy

a magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz, és megfelel a demokrácia európai követelményeinek.

Záró megjegyzésében Orbán Viktor rámutatott: a szolidaritás közös sikert jelent, "de nem lehetünk sikeresek együtt, ha külön-külön nem vagyunk azok". A nemzetek gazdasági-politikai sikere nem a közös, európai siker ellentétje, hanem annak feltétele és építőköve - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az Európai Unió jövőbeli sikerének záloga a közös katonai védelmi kapacitás kialakítása, a tömb bővítése Szerbiával, illetve a versenyképes gazdaság létrehozása.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint azért érték Közép-Európát gyakori támadások az elmúlt időszakban, mert felemelkedőben van, és versenyképessége egyre nő.

A közép-európai országoknak úgy kell egységet és szolidaritást felmutatniuk, hogy közben nem veszíthetik szem elől, hogy az Európai Unió részei - tette hozzá. Morawiecki nyomatékosította: az Európa többi részétől annyira különböző közép-európai álláspont nem jelenti azt,

"hogy a többiek ellen vagyunk, de megvannak a saját problémáink, és elsősorban azokkal kell foglalkoznunk".

Janez Jansa szlovén miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök azt kifogásolták, hogy kettős mérce működik az Európai Unió nyugati része és a többiek között.

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban példátlan válaszok születtek egy példátlan válságra, amelynek következtében

170 ország szegényebben zárja majd az évet, mint ahogy 2020 elején nekikezdett.

Georgieva ugyanakkor hozzátette, hogy sikerült közös erőfeszítéssel, a likviditás előmozdításával megtámasztani a világgazdaságot. Ha ez nem történt volna meg, annak tömeges államcsőd és a jelenleginél sokkal nagyobb mértékű munkanélküliség lehetett volna a következménye.