Orbántól viszketnek Európában

A tét jóval nagyobb a miniszterelnök és a Fidesz politikai jövőjénél.

Azt már minden bizonnyal a Fideszben is belátták, hogy taktikai kudarc volt az adófizetők pénzéből indított új plakátkampány, amire a magyar kormány állandó mumusát, Soros Györgyöt és az Európai Bizottság nyugdíjba készülő elnökét, Jean-Claude Junckert tették. Utóbbi pellengérre állítása verte ki leginkább a biztosítékot, mivel Junckert éppen az Európai Néppárt segítette a Bizottság élére. Vagyis a Fidesz pártcsaládja. Juncker ellen kampányolni pedig most a májusi európai parlamenti választás előtt meglehetősen visszás a pártcsalád számára. Nem csoda, hogy kiborultak a Fidesz úgymond osztálytársai a Néppárt padsoraiban. Az sem volt jó ötlet, hogy a Fidesz félrevezető féligazságokat és konkrét hazugságokat párosított az Európai Bizottsághoz. Az uniós csúcsszerv tőle szokatlan módon válaszolt is a magyar kormány manipulatív kampányára, és tételesen, részletesen cáfolta az összeeszkábált, egybites propagandaszagú állításokat.

Mondjuk ez aligha érdekelhette Orbán Viktort és a Fideszt. Nem ez volt az első eset, hogy féktelen brüsszelezésükkel az uniós tűréshatárt feszegették. Csakhogy most sikerült a Néppártban felszítani a harag lángját, és minden eddiginél határozottabb piros jelzést kaptak a pártcsalád szinte minden prominensétől, kezdve a Néppárt elnökétől, Joseph Daultól a Juncker helyére pályázó Manfred Weberig. Emellett a Fidesz kizárását követelők hangja is felerősödött, olyannyira, hogy a Néppárt belső szabályai szerinti előfeltételek is teljesültek a folyamat hivatalos elindításához.

Ekkor már a magát utcai harcosnak képzelő Orbán Viktorban is tudatosulhatott, hogy olyan nyaklevest kaphat, amitől biztos leborul a betonról.

Tekintve, hogy a német CDU/CSU bír a legnagyobb befolyással a Néppárton belül, a miniszterelnök útnak is indította békeköveteit, akik nem kérdés, hogy térdre lettek parancsolva a szőnyeg szélén. A berlini raport után a magyar kormány feltűnően gyorsan igyekezett bejelenteni – természetesen a méltóság látszatához kínkeservesen ragaszkodva -, hogy „az eredeti terveknek megfelelően” március 15-ével eltüntetik a kormányplakátokat, és a következő adófizetői pénznyelő-kampányban Juncker helyét már Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és az európai szociáldemokraták csúcsjelöltje kapja meg.

Ezt már maga Orbán Viktor jelentette ki a német Welt am Sonntagnak. A magyar miniszterelnök ritkán szokott interjút adni bárkinek is, nem kétséges, hogy most is tűzoltás miatt került erre sor.

Mégis olaj lett a tűzre, mert Orbán Viktor nem tudott szabadulni attól a kényszerképzetétől, hogy utcai harcosként neki újra és újra ütni kell.

Így esett ki a száján, hogy a Néppárton belüli kritikusai mind „hasznos idióták”, akik a baloldal szalámitaktikáját segítik. Valójában ezzel a kijelentésével pont ő igyekszik megosztottságot szítani a Néppárton belül, hátha ő lehet a nevető harmadik fél. A fogadtatás azonban mást sugall.

A befolyásos brüsszeli lap, a Politico megbízható forrásból úgy értesült, hogy a németeknél betelni látszik a pohár. A Fidesz legszorosabb néppárti szövetségesének számító bajor CSU-nál lazul a ragaszkodás Orbán Viktorhoz. Ennek egyébként a napokban már tanújelét adta Markus Söder bajor miniszterelnök, amikor úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnök által követett irány nem a helyes út. Csúnya jobbegyenes az is, hogy a magyar kormány megpróbált leszervezni a májusi európai parlamenti választás előtt egy találkozót Angela Merkel kancellárral a magyar-osztrák határra a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulója alkalmából, de a németek nem kértek Orbán Viktorból.

Mindezek jelzésértékűek, és azt mutatják, hogy Orbán Viktor egyre kényelmetlenebb és égetőbb viszkető érzés az Európai Néppártnak. Ami rosszabb - mármint a magyarok és Magyarország szempontjából -, hogy ez a viszketés a magyar kormány miatt egész Európában terjed, és hazánk stratégiai pozícióit veszélyezteti.

Szintén a jól értesült Politico számolt be arról, hogy a magyar miniszterelnök túlzott Soros-fóbiája a visegrádi országokban is kínos hallgatást szül.

Az, hogy az Európai Néppárt kitagadja-e fekete bárányát vagy csak kényszerzubbonyra ítéli családon belül, még kérdéses. A tét viszont jóval nagyobb a Fidesz politikai jövőjénél. Magyarország egy olyan kormánnyal közeledik a sorsdöntő európai parlamenti választáshoz, melynek az a célja, hogy politikai haszonszerzésből viszályt szítson az Európai Unióban.

Minden jel szerint végül Orbán Viktor megbüntetésével fog végződni ez a meggondolatlan kalandozás, ami első királyunk, Szent István útjáról való letérést eredményezheti az ország számára: Magyarország leszakad a Nyugattól.

Mindenkinek tudatosítania kell magában, hogy az európai parlamenti választás erről fog szólni: nyugati orientáció vagy Orbán Viktor kalandozása. A Nyugathoz való tartozás egy sorsközösséget jelent, annak minden erősségével és gyengeségével együtt, egy olyan globális kihívások uralta korban, amelyben, aki egyedül marad, az lemarad, leszakad és elvész a történelem süllyesztőjében. Ezt kell elkerülnie Magyarországnak, és ezért fontos Orbán Viktor szakadékba vezető politikája ellen szavazni májusban.

Kapcsolódó hír: az Európai Néppárt elindítja a Fidesz elleni eljárást

„Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. Ezt a kérdést a párt politikai választmányának március 20-i ülésén tárgyaljuk meg” - közölte az AFP hírügynökséggel Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke. A politikus azt is hozzátette: a döntés a párt valamennyi tagjától függ, ezért nem lehet megjósolni a végeredményt. (hvg.hu)

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)