Hegedüs Zsuzsa meggondolta magát, Orbánnal ismét szent a béke

Hegedüs Zsuzsa meggondolta magát, Orbánnal ismét szent a béke

„Okafogyottá vált” Hegedüs Zsuzsa lemondása társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti posztjáról, miután Orbán Viktor csütörtöki bécsi látogatását és nyilatkozatát követően meggondolta magát. Gyors pálfordulásáról maga Hegedüs adott hírt egy újabb, a kormányfőnek címzett levelében. A Mandiner által közzétett levélben a szociológus arról írt:

Karl Nehamer osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatóján meggyőzte őt a miniszterelnök rasszizmus elleni kiállása, amellyel elhatárolódott a Tusványoson a szájából elhangzott „inkriminált mondatoktól”.

Orbán Bécsben: "Én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását"

A következő években is számíthatunk Ausztriára és fordítva is így áll a helyzet - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral. 

Az Orbánnal régóta személyes kapcsolatot ápoló Hegedüs Zsuzsa úgy fogalmazott,

„büszke vagyok Rád”,

és újfent leszögezte,

„segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz”.

Pozitív csalódásáról a (volt?) miniszterelnöki megbízott és főtanácsadó először csütörtökön, az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt nyilvánosan.

Az utóbbi napokban több levélváltás kísérte egymást a két fél között. Hegedüs előbb olyannyira kiakadt, hogy a két évtizedes baráti kapcsolatuk megszakítását helyezte kilátásba; erre aztán szabadkozó válasz érkezett a kormányfőtől; amelyet a főtanácsadó egy újabb, csalódottságának hangot adó levéllel viszonzott.

„Tiszta náci szöveg": 20 év után faképnél hagyta Orbán Viktort Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott

Annyira kiakadt Orbán Viktor miniszterelnökre Hegedűs Zsuzsa társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott, hogy lemondott pozíciójáról, sőt a kormányfőnek írt személyes hangvételű levelét a hvg.hu-nak is bemutatta. A lap szerint a miniszterelnök „fajok keveredéséről" szóló tusványosi beszéde lépte át azt a határt, amit Hegedűs már nem bírt tolerálni.

Hegedüs később a 24.hu-nak pontosítva kifejtette, az okafogyottá válás nem azt jelenti, hogy vissza akarja kapni az állását, lemondását ugyanis már július 31-ével elfogadták. Sőt szavai szerint a miniszterelnök környezete „boldogan” eleget is tett a felmondás foganatosításának, irodájából pedig már ki is költöztették. Megerősítette, úgy véli, hogy barátságuk a kormányfővel továbbra is fennmarad, és szívesen ad a jövőben is tanácsokat a kormányfőnek.