Orbán Viktor rokonait is segíti a Nemzeti Kereskedőház

Magyar Zoltán jobbikos parlamenti képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, melyben ismertette, hogy a támogatott cégek tulajdonosai között ott van Orbán Viktor sógornője és annak élettársa, Lévai Gizella és Ökrös Imre, továbbá az unokaöccse Szeghalmi Ádám is. A nevek között található továbbá vejének, Tiborcz Istvánnak Bertha Péter nevű unokatestvére is, valamint a kormányfő egy másik unokatestvére, Szeghalmi Balázs kapcsán is érdekes, hogy ő vezetheti a kereskedőház törökországi kirendeltségét.

A jobbikos képviselő ezek után úgy fogalmazott, egyre inkább úgy tűnik, hogy "az MNKH csupán egy olyan közreműködő szervezet, mely a fideszes érdekeltségek termékeit juttatja külföldi piacokra - mindezt pedig közpénzből menedzselve".

A politikus arra kérdezett rá, milyen szerepe van a kereskedőháznak a Fidesz-közeli cégek külföldi helyzetbejuttatásában, és miért üzletelnek olyan cégekkel, melyek adott esetben képtelenek megfelelő garanciákat felmutatni, mindössze vezetőik állnak rokoni kapcsolatban a miniszterelnökkel.

A képviselő végül választ Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől kapott. A politikus azzal hárította a vádakat, hogy a külgazdasági adatok soha nem voltak még ilyen jók, és ebben a kerekedőház is szerepet játszott.

Szijjártó Péter a miniszterelnök rokonainak cégeivel kapcsolatos kérdésre azzal felelt, hogy a MNKH közel négyezer kis- és középvállalkozással áll kapcsolatban, és ezek mindegyike kizárólag szakmai szempontok alapján lett kiválasztva.

Tehát ezek alapján szimpla véletlen, hogy aki Orbán Viktor családjához tartozik, általában közpénzből kap segítséget boldogulásához.