Így köszönti a NER Orbán Vikort a születésnapján, avagy miért nincs 58-as trolibusz Budapesten?

Így köszönti a NER Orbán Vikort a születésnapján, avagy miért nincs 58-as trolibusz Budapesten?

Orbán Viktor éppen ma ünnepli 58. születésnapját és a miniszterelnök szülinapi üdvözlése kezd Sztálin vagy Rákosi elvtársak születésnapi örömködéséhez hasonlítani. A kormánypárti „felköszöntők” egymást túllicitálva igyekeznek a miniszterelnök kedvében járni, amikor a pártállami időket idéző üzeneteket tesznek közzé az összes lehetséges felületen. Egyébként már az előzmények is jelzésértékűek voltak. 

Már tavaly, a NER 10. évfordulóján - amely egybeesett Orbán Viktor születésnapjával is - sokan igyekeztek minél cirkalmasabb köszöntőkkel még szebbé tenni a jeles évfordulót, de idén már szinte mindenki, aki egy kicsit is közel áll a NER holdudvarához.

Miniszterelnök Úr! Születésnapodon Isten éltessen sokáig!

A tegezős-magázós megszólítás ugyanúgy kínos, mint a Rákosi-rendszerben volt, de ez nem vette el a kedvét azoknak, akik úgy érzeték, abból csak jó származhat, ha ilyen módon is jelzik a hűségüket. Hozzájuk képest még szolidnak tűnnek azok az Orbán-hívők, akik még a templomba is elmentek a mai napon, hogy imádkozzanak pártunk és kormányunk vezetőjének sikeréért.

Na de kezdjük előbb a szűkebb politikai (köz)szereplők születésnapi köszöntőjével. A hazai médiafelület mintegy 90 százalékát magáénak tudó kormánypárti sajtótermékek zászlóshajója a Hír TV, csak néhány sort szentelt Orbán Viktor születésnapjára, de a Pesti Srácok már egy egész oldalon méltatja a miniszterelnök ténykedéseit. Hasonló tartalmú írások pedig szinte minden NER-közeli lapban megjelentek, de a Fidesz-KDNP politikusai ennél - már csak saját jól felfogott érdekeik miatt is - jóval személyesebb jellegű szülinapi jókívánságokat tettek közzé.

Isten éltesse és áldja a magyarok miniszterelnökét!

Hoppál Péter, a Facebook-oldalán köszöntötte fel Orbán Viktort. Az Emmi miniszteri biztosa még egy közös képet is mellékelt.

Isten éltesse Magyarország legjobb miniszterelnökét! 

A korrupciós ügyei miatt kegyvesztetté vált Boldog Istvánnak talán ez volt az utolsó erőtlen próbálkozása, hogy valahogyan visszatérhessen a NER nyájmelegébe, amikor a kommunizmusban elterjedt tegezős-magázós köszöntőjét kitette a Facebookra.

Kedves Miniszterelnök Úr! Születésnapodon Isten éltessen sokáig!

Vinnai Győző fideszes képviselő is a közösségi oldalán kívánt minden jót Orbán Viktornak, de még nála is jobban példázza a szervilizmus élő képét a Fidesz 5. számú párttagkönyvének tulajdonosa, Bayer Zsolt, aki a '80-as években készült fényképpel illusztrálta kettejük közös múltját.

A születésnapi köszöntők névsora nyilván nem lehet teljes, de zárásként érdemes idézni a Nézőpont Intézetnek éppen erre a napra tartogatott legújabb felmérését. A Fidesz (házi) közvélemény-kutatója szerint a magyarok 62 százaléka elégedett az Orbán-kormány járványkezelésével.

Ezek után tényleg jogos a felvetés,: miért nem közlekedik Budapest utcáin vagy legalább a felcsúti főutcában 58-as járatszámú trolibusz?