Orbán: lesz elég gáz, Brüsszelen múlik, hogy októbertől háborús gazdálkodásra kell-e készülni Európában

Orbán: lesz elég gáz, Brüsszelen múlik, hogy októbertől háborús gazdálkodásra kell-e készülni Európában

A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig - hangsúlyozta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta: a rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.

Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette: ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható.

Háború, szankciók

Orbán a háborús szankciókkal kapcsolatban elmondta, nekünk magyaroknak nincs ellenünkre az önbizalom, mert anélkül nehéz túlélni, de azért számolni sem árt. A jó stratégia szerinte a béke. Arról kellene megállapodni a két szemben álló félnek, hogy legyen tűzszünet. Tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember.

Magyarországnak nem a gázhiány okoz majd problémát, mert Szijjártó Péter évek óta adja a füstjeleket és üti a dobot, hogy Magyarországnak alternatív beszerzési útvonalakat kell kiépítenie. Beszélt arról is, amit már Gulyás Gergely is korábban elmondott, hogy arra kötelezték a magyar gázkitermelőket, hogy emeljék a termelési szintet. Segíteni kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról, vélte.

A rezsicsökkentés-csökkentésről

A rezsicsökkentés 2021-ben 250 milliárd forint plusz költséget jelentett az államnak, ami 2022 év végéig 2 ezer milliárd forint lenne. Ezt a különbözetet azonban a magyar gazdaság már nem tudta kitermelni.

Nem akartuk, hogy az energiacégek nyerészkedjenek a magyar fogyasztókon, ezért nem a piaci árat kell majd az átlag felett fogyasztóknak megfizetniük, hanem egy „lakossági piaci árat” - mondta Orbán, aki szerint ez alacsonyabb a piaci árnál.

Kifejtette:

Október lesz a vízválasztó, akkor derül ki, hogy marad-e a magas infláció és lesz-e háborús gazdasági helyzet, ez Brüsszelen múlik szerinte.

Aszálykárok

Az aszálykárok felmérését követően azt látni, hogy Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az a képessége az aszállyal sújtott magyar mezőgazdaságnak is megvan, hogy tízmillió embert ellásson élelmiszerrel. Sőt lesz export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb - jelezte a kormányfő. Hozzátette: ez bevételkiesést jelent a magyar gazdaságnak, de a saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben.

A miniszterelnök beszélt a gazdák kárenyhítéséről is. Elmondta, hogy a kárenyhítési alap kimerült, de a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák megsegítésére.

Még kell egy jó hét, amíg véglegesítik a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget

- mondta Orbán Viktor.

Két évvel meghosszabbították a kedvezményes, öt százalékos lakásáfát

A kormány további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját - jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember "felgyorsította a lakásépítési szándékait", kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe.

Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával - emelte ki a kormányfő.