Orbán Viktor a kezében érzi a nyerő lapokat

Orbán Viktor a kezében érzi a nyerő lapokat

Szerda éjjel Orbán Viktor miniszterelnök újabb rövid videót tett közzé Brüsszelből, ahol gőzerővel folynak a tárgyalások a magyar és a lengyel vétó feloldását illetően. A miniszterelnök optimistán áll a dologhoz, és

úgy érezzük, hogy a nyerő lapok a mi kezünkben vannak.

Az alku feltételeit a németek dolgozták ki, ezt egy négy oldalas dokumentumban foglalták össze. Ennek lényege, hogy a tervezet szerint a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag megmarad, ugyanakkor a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. Ez azt jelenti majd, hogy a lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják, amiből ítélet legkorábban is csak 2022 közepén születhet.

Magyarország és Lengyelország megállapodott Németországgal: feloldhatják a vétót

A Bloomberg Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva közölte, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak sikerült kompromisszumot kötnie Németországgal a vétó visszavonásáról. A lengyel RMF rádió egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetésének európai igénye, és az erre adott magyar - lengyel vétófenyegetés okozott - írja a 444.hu.